VS dreigen voedselhulp te staken bij raketlancering Noord-Korea

Modellen van Noord-Koreaanse Scud-B raketten. Foto Reuters/Lee Jae-Won

De Verenigde Staten waarschuwen Noord-Korea dat wanneer het land de aangekondigde raketlancering doorzet, de voedselhulp aan het land mogelijk niet wordt hervat.

“Dit roept de vraag op of Korea de overeenkomst die zij eerder met ons sloot, in goed vertrouwen en oprecht is aangegaan.”, zo verklaarde een woordvoerder vanmiddag namens het Witte Huis.

Noord-Korea heeft vanochtend de lancering van een langeafstandsraket aangekondigd. De raket zal een satelliet zal dragen die in een baan om de aarde wordt gebracht. Volgende maand wordt de raket waarschijnlijk gelanceerd, en wordt door de VS beschouwd als provocatie.

Eind vorige maand bereikte Noord-Korea en de Verenigde Staten een nucleair akkoord. Noord-Korea zou kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten opschorten.

Volgens Noord-Korea staat de nu aangekondigde lancering los van deze afspraken omdat het om het ruimteprogramma van het land gaat. Verschillende landen, waaronder Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, zien de lancering echter als verkapte test voor de langeafstandsraketten. Een functionaris van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de geplande lancering in strijd is met de VN-resoluties.

    • Annemarie Coevert