Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verhagen ongelukkig met vertrekpremie Kalbfleisch

De in opspraak geraakte oud-voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Pieter Kalbfleisch kreeg een vertrekpremie van 352 duizend euro. Foto NMa

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) is ongelukkig met de vertrekpremie van 352 duizend euro voor de in opspraak geraakte oud-voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Pieter Kalbfleisch. Dat bevestigt een woordvoerder van de minister na berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Verhagen noemt de afscheidspremie ‘onredelijk en onwenselijk’. Juridisch kan hij echter niets tegen de afscheidsbonus doen, meldt persbureau Novum. Over de premie was bij zijn aantreden in 2003 al een afspraak gemaakt.

Kalbfleisch verdacht van meineed

Oud-rechter Kalbfleisch raakte vorig jaar in opspraak. Hij wordt verdacht van meineed in de Chipsholzaak. Daarvoor was echter al bekend dat Kalbfleisch niet herbenoemd zou worden. Zijn termijn liep in juli 2011 af. In april van dat jaar werd hij op non-actief gesteld vanwege de meineedzaak.

In het regeerakkoord is opgenomen dat vertrekpremies die door de belastingbetaler opgebracht worden, zoals bij de NMa het geval is, niet meer mogen bedragen dan 75 duizend euro. Dit is echter nog niet in de wet vastgelegd. Mocht dat alsnog gebeuren, dan geldt dit alleen voor nieuwe arbeidscontracten.