‘Vergeet de stem die het vertelt’

Acteur Gijs Scholten van Aschat debuteert met een novelle als prozaschrijver, verkrijgbaar als ‘Luistergeschenk’ tijdens de Week van het Luisterboek, dat van 23 tot en met 28 april duurt. Scholten van Aschat: ,,Ik had iets, een begin van een verhaal.” Waarom debuteert u als schrijver? „Ik mocht voor de Week van het Luisterboek zelf een verhaal

Amsterdam, 23-08-10. Repetitie bij Orkater van "Richard III" W. Shakespeare, met in de titelrol Gijs Scholten van Aschat, liedjes van T.Waits en K.Brennan, Regie Matthijs Rümke. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Amsterdam, 23-08-10. Repetitie bij Orkater van "Richard III" W. Shakespeare, met in de titelrol Gijs Scholten van Aschat, liedjes van T.Waits en K.Brennan, Regie Matthijs Rümke. Foto Leo van Velzen NrcHb. Gijs Scholten van Aschat/ Foto Leo van Velzen

Acteur Gijs Scholten van Aschat debuteert met een novelle als prozaschrijver, verkrijgbaar als ‘Luistergeschenk’ tijdens de Week van het Luisterboek, dat van 23 tot en met 28 april duurt. Scholten van Aschat: ,,Ik had iets, een begin van een verhaal.”

Waarom debuteert u als schrijver?

„Ik mocht voor de Week van het Luisterboek zelf een verhaal uitkiezen om voor te lezen. Het lukte me niet om een aansprekende tekst te vinden. Toen heb ik laten weten dat ik ook zelf het begin van een verhaal had liggen. Dat mocht ik uitwerken.”

Waar gaat Beretta Bobcat over?

„Het wordt verteld vanuit twee perspectieven: dat van een 11-jarig jongetje en zijn buurman. Die vertelperspectieven wisselen elkaar af nadat het jongetje een pistool uit de auto van zijn buurman heeft gestolen.”

Is een goed acteur een goed schrijver?

„Dat is aan anderen. Al heb ik met een paar theaterteksten en monologen wel schrijfervaring. Maar proza schreef ik nog nooit.”

Hoe is het schrijven u bevallen?

„Als zeer plezierig. Dat zit hem in de opwinding van het moment, denk ik. Dat je een verhaal een kant kan opsturen waar je eerst niet over nagedacht had.”

Hoe verschilt dat van uw andere schrijfwerk?

„Je wordt als theaterschrijver beperkt door de structuur van de dramaturgie. Bij proza heb je veel meer vrijheid.”

Uw boek verschijnt vooralsnog alleen als luisterboek. Profiteert u daarmee van uw stem?

„Ik heb geprobeerd het verhaal zo sec mogelijk voor te lezen om zo min mogelijk tussen schrijver en lezer te gaan staan. Als de luisteraar dus steeds mijn stem hoort in plaats van het verhaal, dan heb ik iets helemaal verkeerd gedaan.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 16 maart 2012, pagina 20 - 21.