Dag van nationale rouw in België - terughalen lichamen begonnen

In Lommel werd een minuut stilte gehouden. Screenshot NOS

Vandaag wordt in België een dag van nationale rouw gehouden vanwege het busongeluk. In het hele land is om 11.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In de bus zaten leerlingen van scholen uit Lommel en Heverlee. Bij het ongeluk kwamen 28 mensen, onder wie 22 kinderen, om het leven en raakten de 24 overige inzittenden gewond.

Ook de treinen, metro’s en bussen in België stonden even stil om de minuut stilte in acht te nemen. Precies een minuut later luidden alle kerken de rouwklokken. Hetzelfde gebeurde in Zwitserland.

De Belgische krant De Standaard zette zelfs een kwartier lang de website stil:

Eerste kinderen naar België gevlogen - terughalen lichamen vandaag begonnen

Acht kinderen die dinsdagavond lichtgewond raakten bij het busongeluk bij het Zwitserse Sierre zijn naar België gevlogen. De acht zijn ontslagen uit een ziekenhuis. Een tweede vliegtuig met een aantal familieleden van slachtoffers vertrok gisteravond eveneens vanuit Zwitserland richting België.

De Belgische autoriteiten overleggen momenteel nog over het repatriëren van de lichamen van de slachtoffers van de busramp, zo meldt persbureau Novum. De lichamen zouden vandaag met drie militaire vliegtuigen moeten worden overgebracht.

In de bus zaten leerlingen van scholen uit Lommel en Heverlee. Bij het ongeluk kwamen 28 mensen, van wie 22 kinderen, om het leven en raakten de 24 overige inzittenden gewond. Van de 28 doden zijn er zes Nederlandse kinderen. Vier Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig.

Een belgisch militair vliegtuig vertrekt vanaf het vliegveld in Sion met aan boord de lichamen van de Belgische slachtoffers van het busongeluk. Foto AFP / Philipippe Merle

Een belgisch militair vliegtuig vertrekt vanaf het vliegveld in Sion met aan boord de lichamen van de Belgische slachtoffers van het busongeluk. Foto AFP / Philipippe Merle Een belgisch militair vliegtuig vertrekt vanaf het vliegveld in Sion met aan boord de lichamen van de Belgische slachtoffers van het busongeluk. Foto AFP / Philipippe Merle

Gewonden liggen in meerdere ziekenhuizen in Zwitserland

Van de gewonden liggen er twaalf in een ziekenhuis in de omgeving van Sion. Drie anderen met zwaardere verwondingen zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Lausanne en één ligt in een ziekenhuis in Bern.

Arts Michael Callens gaf gisteren aan te verwachten dat de kinderen die in de omgeving van Sion verblijven, binnenkort naar België kunnen. Of dat vandaag of morgen zal gebeuren, is echter nog onbekend. Met deze kinderen gaat het volgens Callens goed. Voor de vier kinderen met zwaardere verwondingen duurt het vermoedelijk langer voordat ze naar huis kunnen.