Uitgelicht

Film

A Mighty Heart (Michael Winterbottom, 2007, VS/Engeland). Mede door Brad Pitt geproduceerde verfilming van de memoires van de weduwe van Daniel Pearl, de Amerikaanse journalist die in Pakistan werd ontvoerd en onthoofd. Hoewel de afloop vaststaat, weet Winterbottom met zijn documentairestijl de film veel spanning te geven. Angelina Jolie overtuigt als de vrouw die niet wil toegeven aan de wanhoop. RTL8, 20.30-22.40u.

Versailles (Pierre Schoeller, 2008, F). Dakloze Nina (Judith Chemla) en haar vijfjarige zoontje Enzo worden in Parijs op een nacht door maatschappelijk werkers van straat gehaald en in een opvangcentrum in Versailles ondergebracht. Wanneer ze daar weg moeten, trekken ze de bossen in waar ze Damien (Guillaume Depardieu, in een van zijn laatste rollen) ontmoeten. Nina en Enzo blijven er een nacht. De volgende ochtend vroeg gaat Nina er vandoor en laat Enzo bij Damien achter. De twee krijgen een sterke band. Canvas, 22.20-00.10u.

Daybreakers (Michael en Peter Spierig, 2009, AUS/VS). Futuristische vampierfilm waarin de mensheid opgesloten zit als melkkoeien om zich het bloed te laten aftappen. Wetenschapper Ethan Hawke dient een synthetisch alternatief voor mensenbloed te ontwikkelen maar hij deserteert en sluit zich aan bij rebellen onder leiding van Willem Dafoe. Het grijze uiterlijk van de decors, waaruit elke menselijkheid verdwenen lijkt, houdt de aandacht vast, maar uiteindelijk krijgen de special effects de overhand en wordt deze film toch weer standaard horror, met staken die door harten worden gestoken en emmers bloed. Ook met Sam Neill.RTL5, 22.30-00.30u.

Alibi (Johan Nijenhuis, 2008, NL). Vette komedie van Nijenhuis, vlot en ordi vanaf de eerste seconden. Amsterdam is een fijne frisse stad waar de zon altijd schijnt en opgeruimde jongens en meisjes door de schoon gepoetste straten fietsen. Twee jongens organiseren een alibicentrale waar zij smoesjes en excuses verzorgen. Als het erop aankomt, horen mensen liever een leugen dan de waarheid. Toch? Dit motto leidt natuurlijk tot een web van leugens en complicaties, waarin de bijrollen van Achmed Akkabi en Georgina Verbaan leuker zijn dan de hoofdrollen.Eén, 23.25-00.55u.

Requiem (Hans-Christian Schmid, 2006, D). Fictieve reconstructie van een fataal geval van exorcisme, dat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Halverwege de jaren zeventig werd in het Duitse Klingenberg de duivel uitgebannen bij een 21-jarige studente. Hoe komt een intelligente jonge vrouw ertoe om zich aan zoveel rituelen te onderwerpen? Ned.2, 00.20-01.45u.

The Last Castle (Rod Lurie, 2001, VS). Prominente gedetineerde Robert Redford geeft in militaire gevangenis superieur leiding aan een opstand tegen het gemene regime van de afgunstige commandant James Gandolfini in een film van bordkarton. BBC 1, 00.30-02.35u.

Informatief

Reverse missionaries. Eerste deel van driedelige serie over Franklin Small, baptistendominee uit Jamaica die in de Cotswolds is neergestreken om er te preken in de kerk waar ooit Thomas Burchell op de kansel stond. Burchell (1799–1846) was missionaris in Jamaica en groot voorvechter van de afschaffing van de slavernij. Voor veel Jamaicanen is hij een nationale held. Nu probeert dominee Small de kerk van King’s Stanley te behoeden voor sluiting. Zal zijn enthousiaste stijl van preken de apathie van de inwoners en van de overgebleven geloven kunnen doorbreken? BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Hi Ha Hondenlul. Eerste aflevering van satirisch voetbalprogramma met Diederik van Vleuten, Erik van Muiswinkel, Frans van Deursen en Henk Spaan. Met onder meer een quiz rond Johan Cruijff en de tragikomische realitysoap Het Zwarte Gat.Comedy Central, 20.00-20.30u.

Princesse Marie. Tweedelig docudrama dat achter elkaar wordt uitgezonden. Met Catherine Deneuve als Marie Bonaparte (1882-1962), echtgenote van prins George van Griekenland, achternichtje van Napoleon, maar vooral voorstander van emancipatie en seksueel genot voor vrouwen. In 1925 gaat ze in therapie bij Sigmund Freud (hier vertolkt door Heinz Bennent) vanwege haar onvermogen om bij gemeenschap een orgasme te krijgen – wat toen werd aangezien voor frigiditeit. Freud bevrijdt haar van wat neuroses (maar natuurlijk niet van haar seksuele ‘probleem’), waarna ze desalniettemin bevriend raken. Marie verdiept zich in zijn theorieën en zal grondlegger worden van de psychoanalyse in Frankrijk. Wanneer Hitler in 1939 Oostenrijk annexeert, redt ze Freud en diens gezin het leven door de familie het land uit te krijgen. Arte, 20.15-23.20u.

The Graham Norton Show. Anarchistisch praatprogramma. Gasten vanavond: Hugh Grant, Jo Brand, Joanna Page en David Guetta. BBC 1, 23.35-00.20u.