Twente treurt? Nee, het was mooi avontuur

De competitie is belangrijker dan de Europa League, stelde FC Twente na de afgang tegen Schalke. De miljoenen van de Champions League moeten nog veilig worden gesteld.

Matchwinnaar Klaas-Jan Huntelaar, die drie keer scoorde tegen FC Twente, viert met supporters van Schalke het bereiken van de kwartfinales. Hij ruilde shirts met reservedoelman Sander Boschker. Foto AP

Harde woorden vielen er niet in de Twentse kleedkamer na de smadelijke nederlaag gisteravond tegen Schalke (4-1). Spelers smeten niet met deuren en gooiden niet met schoenen. „Jammer maar helaas, we zijn niet door”, zei middenvelder Wout Brama. „Het was een mooi avontuur in de Europa League, nu begint het belangrijkste deel van het seizoen”, sprak trainer Steve McClaren.

Nog nooit waren zoveel supporters FC Twente achterna gereisd voor een Europees uitduel. Gelsenkirchen ligt nog geen honderd kilometer over de grens bij Enschede, maar toch: 3.100 verwachtingsvolle supporters maakten de overtocht naar het stadion van ‘broederclub’ Schalke. Zij hadden een spandoek meegebracht met de tekst ‘Die Eurofighter ist wieder da’, maar kwamen bedrogen uit.

Twente had gisteravond helemaal niet de intentie zich ten koste van alles voor de kwartfinale van de Europa League te plaatsen. De competitie gaat in deze fase even voor, dat gaf iedereen ruimhartig toe na de wedstrijd. Mooi toernooi, de Europa League, maar nuchter bekeken wegen de tonnen die daar te verdienen zijn niet op tegen de miljoenen die plaatsing voor de Champions League oplevert. Dus liever kampioen, als dat de keuze is.

FC Twente vond het ergens wel best zo. Doorgaan was mooi geweest, uitschakeling niet rampzalig. „Prioriteiten stellen dat doet elke grote club”, zei Brama, aanvoerder in afwezigheid van de licht geblesseerde Peter Wisgerhof. „Maar als wij dat doen wordt daar misschien wat raar naar gekeken. Ik vind het juist heel normaal. Je voelt die doordeweekse wedstrijden natuurlijk wel steeds. Je bent wel fit, maar net iets minder scherp. Iets minder fris”, zei Brama na afloop.

Hij had alle begrip voor de keuzes van zijn trainer, die twee basisspelers rust gaf. „Anders ben je zondag [thuis Feyenoord] misschien niet fit en dan klagen jullie weer dat er niet gerouleerd is. Het is maar net hoe je het bekijkt. Het is niet zo dat wij de Europa League niet serieus nemen. Geen speler of club die zo denkt.”

Coach McClaren had zich wel even achter de oren gekrabd na de futloze vertoning afgelopen weekend tegen NEC in de competitie (3-1 nederlaag). Met in elke linie een wijziging ten opzichte van zijn vaste opstelling brak de Britse trainer met zijn consistente werkwijze. Ineens was daar het begrip ‘roulatie’. McClaren bracht in de tweede helft Leroy Fer en Ola John in het veld en begon met de jongeling Thilo Leugers en de Zweedse belofte Emir Bajrami, die in anderhalf seizoen bij Twente nog niet overtuigt.

Rust en balbezit waren het devies en dat pakte aanvankelijk goed uit. Twente kon in het eerste kwart van de wedstrijd rustig achterover leunen tegen een zwak spelend Schalke en broedde langzaam op een uitdoelpunt. Willem Janssen rondde een wervelende aanval af, opgezet door Nacer Chadli. Opgeteld bij de 1-0 in overwinning in Enschede leek de klus geklaard, tot Schalke-spits Klaas-Jan Huntelaar zijn ploeg op sleeptouw nam.

Het incasseren van vier tegendoelpunten is bijna een wanprestatie. De dekkingsfout bij de gelijkmaker van Huntelaar was de schuld van Douglas. De van een blessure teruggekeerde linksback Dwight Tiendalli was in de tweede helft een figurant, die ook nog eens geregeld tegenover twee man kwam te staan. Veel te vaak moest de uitstekend spelende spits Luuk de Jong zich diep op eigen helft nuttig maken. Maar McClaren wilde niet spreken van een inzinking. „Ik ben teleurgesteld dat het zo gelopen is, want de wedstrijd verliep precies zoals ik had gepland met dat vroege uitdoelpunt.”

Voor elke tegengoal had hij vervolgens wel een verklaring, maar dat zijn ploeg daarna alle grip verloor moet de trainer zorgen hebben gebaard. Van een onverstoorbaar team, mentaal ijzersterk geacht door de werking van McClaren en zijn sportpsycholoog Bill Beswick, was opnieuw geen sprake. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Feyenoord in de competitie. Dan kan ‘prioriteiten stellen’ niet meer het excuus zijn.