Turkije overweegt ‘bufferzone’ langs Syrische grens

De Turkse premier Erdogan eerder deze maand in Istanbul. Foto AFP/Adrian Dennis

Turkije overweegt om een “extra beveiligde zone” aan te brengen langs de grens met Syrië. Ook wil het land de ambassadeurs uit Syrië terugtrekken. Dat meldt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vanmiddag.

Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken roept daarnaast vandaag alle Turkse burgers op om Syrië zo spoedig mogelijk te verlaten in verband met de verslechterende veiligheid. Volgens Bram Vermeulen, correspondent NRC Handelsblad, sluit de Turkse ambassade in Damascus al op 22 maart, zo meldt hij op Twitter. Voor die tijd moeten alle Turkse burgers het land hebben verlaten.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Turkish embassy in Damascus to be closed on 22 march, after all Turkish citizens have left

Diverse landen besloten de laatste weken de ambassades in Syrië te sluiten. Eergisteren maakte minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken dit besluit namens Nederland wegens “verslechterde veiligheidssituatie en om een politiek signaal van afschuw over het regime van Assad uit te drukken.” Op deze dag kwam ook Saoedi-Arabië tot deze beslissing.

Turkse leiders spreken zich al maanden fel uit tegen het gewelddadige regime van Assad. Sinds begin vorige maand roept Turkije expliciet op tot gezamenlijk internationaal ingrijpen om de Syrische burgerbevolking te beschermen.

    • Annemarie Coevert