Terugkijken: Bruce Springsteen geeft college muziekgeschiedenis

Een lesje muziekgeschiedenis van ‘The Boss of Rock ‘n Roll’, wie wil dat nou niet? Zijn openingsspeech van het jaarlijkse Amerikaanse muzikale showcasefestival South By Southwest in Austin, Texas, stond er bol van. Kijk hier zijn hele speech -met gitaardemonstraties – terug.

Bruce "The Boss" Springsteen speelt een liedje tijdens zijn openingsspeech van het showcasefestival South By Southwest (SXSW) in Austin, Texas. Beeld: screenshot Youtube.com

Een lesje muziekgeschiedenis van ‘The Boss of Rock ’n Roll’, wie wil dat nou niet? Zijn openingsspeech van het jaarlijkse Amerikaanse muzikale showcasefestival South By Southwest in Austin, Texas, stond er bol van. Kijk hier zijn hele speech -met gitaardemonstraties - terug.

Niet alleen schudde Springsteen een persoonlijk historisch overzicht van rock ‘en roll uit zijn mouw in het Austin Convention Center, hij gaf ook advies aan jonge muzikanten: ‘stay hungry, stay hard’. Oftewel: blijf hongerig, blijf hard werken:

“So rumble, young musicians, rumble. Open your ears and open your hearts. Don’t take yourself too seriously, and take yourself as seriously as death itself. Don’t worry. Worry your ass off. Have unclad confidence, but doubt. It keeps you awake and alert. Believe you are the baddest ass in town -- and you suck! It keeps you honest. Be able to keep two completely contradictory ideals alive and well inside of your heart and head at all times. If it doesn’t drive you crazy, it will make you strong. And stay hard, stay hungry and stay alive. And when you walk on stage tonight to bring the noise, treat it like it’s all we have -- and then remember it’s only rock ‘n’ roll.”

En ook was ‘The Boss’ niet te beroerd om af en toe wat akkoorden te spelen op zijn akoestische gitaar. Bekijk hier de hele openingsspeech terug:
http://youtu.be/rWVp7NBp9XU

Het Nederlandse muziekplatform 3voor12 doet in samenwerking met radio 3FM dit jaar voor het eerst verslag van het festival. Wilbert Mutsaers, zendercoördinator 3FM en Radio 6, schrijft over de speech dat Bruce “ons vooral een inkijk in zijn leven als muziekfan” gaf:

“Springsteen neemt ons mee in zijn muzikale leven, via de Doo-wop, Elvis Presley, Roy Orbinson – the coolest uncool singer -, naar Beatles, Phil Spector (inclusief human beatbox), Sex Pistols – they shocked the earth - en staat lang stil bij country en soulmuziek, genres met ‘subjects of darkness you could simply not ignore’.”

Twitter gonste van de berichten over de openingsspeech. Zo zat 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland in de zaal:

Twitter avatar WillemvZeeland Willem van Zeeland Bruce achter een katheder, dat is nog eens wat anders. #sxsw
Twitter avatar WillemvZeeland Willem van Zeeland #Springsteen geeft het toe: Badlands is gejat van Don’t Let Me Be Misunderstood van The Animals. #sxsw

Wilbert Mutsaers tweette:

Twitter avatar wilbertmutsaers Wilbert Mutsaers #BruceSpringsteen beschrijft hoe via Elvis, Doowop, Roy Orbinson, Beatles maar vooral Animals het kwartje bij hem viel. #SXSW12

Ook Volkskrant-muziekjournalist Gijsbert Kamer was erbij:

Twitter avatar gijsbertkamer Gijsbert Kamer Zeer indrukwekkend betoog van Bruce Springsteen als muziekfan. Nu panel: 2012 The Year Dance Music Killed Rock ’n roll. (not, zeg ik dan).

Nog meer bewonderaars:

Twitter avatar bencarrigan79 Ben Carrigan The Boss’ awe inspiring keynote speech from SXSW. Great stuff!! http://t.co/cUD4Mg9p #Springsteen #SXSW
Twitter avatar AngeliqueJurd Angelique Jurd just watched the #Springsteen keynote speech at #SXSW - oh wow and I say again, oh wow: http://t.co/ZIrY5gaz
Twitter avatar Vanceman2k Patrick Vance #Springsteen keynote speech at #sxsw Admittedly not a huge fan before this but Wow, just Wow. http://t.co/ReSXBaIi

Tijdens zijn optreden op het festival later op de avond - waarvoor je overigens ingeloot moest worden - nodigde Bruce ‘iedereen die hij ooit heeft ontmoet’ uit voor een drie uur durende show. Stukje zien?

Niet iedereen werd even enthousiast van Springsteens praatje. Sommigen vonden het wat lang: “This keynote went on for hours, in keeping with Bruce’s legendary long performances”:

Het SXSW-festival wordt sinds 1987 georganiseerd. Jaarlijks treden meer dan 2000 bands op, op meer dan 90 plekken tijdens het festival, dat één van de grootste muziekfestivals van Amerika is. Niet alleen muziek staat centraal, ook nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo gaf Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in 2008 de openingsspeech.