Talibaan willen niet meer praten met Amerikanen

En ook de oproep van de Afghaanse president Karzai aan de NAVO om zich vervroegd terug te trekken, is een tegenslag voor de VS.

Kabul. Het afblazen van verkennende besprekingen door de Talibaan en de oproep van Karzai aan de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit rurale gebieden en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid vervroegd over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten, zijn beiden vermoedelijk een reactie op een incident afgelopen zondag waarbij een Amerikaanse militair zestien Afghaanse burgers doodde. Het is een flinke tegenslag voor de Amerikaanse strategie om de tien jaar durende oorlog te beëindigen. Die strategie is gebaseerd op de geleidelijke overdracht van macht aan de Afghaanse troepen. Een ander onderdeel was het betrekken van de Talibaan in politieke besprekingen.

Verkennende besprekingen zouden gisteren beginnen in Qatar, waar de Afghaanse beweging een diplomatiek kantoor heeft geopend. In een verklaring beschuldigde een woordvoerder van de Talibaan de Amerikanen ervan zich niet aan hen beloften te houden. Er zou worden gesproken over de vestiging van een politiek kantoor in Qatar en een gevangenenruil. Volgens de verklaring van de Talibaan zouden de Amerikanen echter over meer willen praten en dat was niet de afspraak.

Volgens het Witte Huis is de Amerikaanse opstelling tegenover de Talibaan niet gewijzigd. De VS zouden geen aanvullende eisen hebben gesteld voor de onderhandelingen. AP