Swift blokkeert Iraanse banken

Een groot aantal Iraanse banken zal vanaf morgenmiddag vijf uur Nederlandse tijd afgesneden zijn van het internationale betalingsverkeer. Dan ontzegt Swift, het elektronische systeem dat het overgrote deel van de internationale betalingen faciliteert, hun de toegang. De in Brussel gevestigde instelling zegt hiertoe verplicht te zijn door de Europese Unie.

Het gaat om de Iraanse banken die op een zwarte lijst van de EU staan, waaronder de Iraanse centrale bank. De EU wil met zware sancties Iran dwingen om aan te tonen dat het geen nucleair wapen ontwikkelt. Het afsluiten van het bankverkeer is primair bedoeld om de Iraanse oliehandel te treffen. Europa besloot eerder dat het per 1 juli de rechtstreekse import van ruwe olie uit Iran staakt.

„Het afsluiten van banken is voor Swift een buitengewone en niet eerder vertoonde stap”, verklaarde besturusvoorzitter Lázaro Campos. Hij benadrukte dat Swift voluit (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) geen andere keus had. De instelling valt onder het Belgische recht en moet daarom voldoen aan de Europese sancties.

De VS vinden dat Swift niet ver genoeg gaat. Zij willen dat alle Iraanse banken worden uitgesloten, niet alleen die op de Europese lijst. Dit om te voorkomen dat Iran de oliehandel eenvoudigweg naar andere banken overhevelt. Het Amerikaanse Congres overweegt om sancties op te leggen aan bedrijven die niet aan de Amerikaanse eisen voldoen.

Het rumoer rond de boycot drijft de olieprijs al maanden op. Volgens analisten ligt de prijs voor een vat nu 10 tot 20 dollar hoger dan nodig zou zijn. Tot nu toe compenseert dat de terugvallende verkopen voor Iran. De regering in Teheran zegt niet onder de indruk te zijn van de boycot, omdat zij de olie kan verkopen aan grote afnemers in Azië die niet aan het embargo gebonden zijn. Amerika probeert met diplomatieke druk deze landen zover te krijgen dat zij zich bij de sancties aansluiten.

Een neveneffect van de maatregel van Swift is dat ook Iraanse particulieren in het buitenland getroffen worden als zij geld naar familie in Iran willen overmaken.