Slachtoffer busongeluk uit coma ontwaakt

Jonge meisjes bezoeken de bloemenzee in Lommel naar aanleiding van de busramp. Foto AFP/Yorick Jansens

Een scholiere die slachtoffer is van de ingrijpende busramp in Zwitserland is vandaag uit haar kunstmatige coma ontwaakt en is bij kennis. Dat blijkt uit berichten van het ziekenhuis in het Zwitserse Lausanne.

Het meisje, van wie de nationaliteit niet bekend is gemaakt, is zover nu bekend volledig bij kennis en aanspreekbaar. Dat meldt een Zwitserse arts vanmiddag in een persconferentie. Het slachtoffer was in een kunstmatige coma gebracht wegens diverse botbreuken en een beschadiging in het ruggenmerg. Het meisje is nog niet buiten levensgevaar, en blijft voorlopig onder streng toezicht in het Zwitserse ziekenhuis. Momenteel liggen er nog twee kinderen in coma.

De Zwitserse politie liet weten dat ze in direct contact staan met de Nederlandse en Belgische familie van de slachtoffers, en hen op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen in de gezondheid van de slachtoffers. Ook wordt direct contact onderhouden met de Belgische scholen waar de kinderen van afkomstig zijn.

Omgekomen slachtoffers gerepatrieerd

Acht kinderen die dinsdagavond lichtgewond raakten bij het busongeluk bij het Zwitserse Sierre zijn naar België gevlogen nadat ze waren ontslagen uit een ziekenhuis. Een tweede vliegtuig met een aantal familieleden van slachtoffers vertrok gisteravond eveneens vanuit Zwitserland richting België.

Bij het ongeluk kwamen 28 mensen, van wie 22 kinderen, om het leven en raakten de 24 overige inzittenden gewond. Van de 28 doden zijn er zes Nederlandse kinderen. Vier Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig.

De lichamen van de 28 omgekomen mensen worden vandaag met drie vliegtuigen van het Belgische leger gerepatrieerd.

Alle slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd. Het vereiste ‘uitzonderlijke middelen’ en veel mankracht om binnen twee dagen de ‘gruwelijke taak’ om slachtoffers te identificeren af te ronden, aldus de politie. Nabestaanden werden meegenomen naar het mortuarium om de lichamen van de slachtoffers te identificeren.

Herdenkingsplechtigheid

Woensdag om 10.30 uur wordt een herdenkingsplechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van het busongeluk nabij het Zwitserse Sierre. De Belgische koninklijke familie zal hierbij aanwezig zijn. Er wordt nog bekeken of een ander lid van het Nederlandse koningshuis bij de plechtigheid kan zijn.

Vandaag wordt in België een dag van nationale rouw gehouden vanwege het busongeluk. In het hele land is om 11.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook de treinen, metro’s en bussen in België stonden even stil om de minuut stilte in acht te nemen. Precies een minuut later luidden alle kerken de rouwklokken. Hetzelfde gebeurde in Zwitserland.

    • Annemarie Coevert