Schrijversestafette; Waarom Bernhard?

Tijdens de boekenweek staat in deze krant een schrijversestafette. De schrijver die aan de beurt is, kiest een Nederlandstalige collega-auteur uit en doet hem of haar een boek cadeau. Vandaag aflevering 4: Martijn Knol. Knol geeft Alte Meister (1985), een roman van Thomas Bernhard, cadeau aan Hafid Bouazza. Hij vertelt aan Ward Wijndelts waarom. Nu mag Bouazza een boek weggeven.

„Alte Meister is een schatkamer van een roman: het is niet alleen ontzettend grappig, agressief en hyperkritisch, maar ook bitter en somber.

„Het is fantastisch, en bevrijdend, om te zien hoe Bernhards protagonist alle eerbied voor kunst, literatuur, muziek en wijsbegeerte compleet sloopt. Net als in het werk van Bouazza is de taal in deze roman net zo belangrijk als de personages en hun handelingen, bovendien is Bernhard de meester van de bezwerende herhaling.

„Een technisch, maar onweerstaanbaar detail: doordat de tekst van Oude meesters niet is onderverdeeld in alinea’s, dwingt die je tot door- en door- en doorlezen. Tot je het boek schaterend dichtslaat.”