Rutte: privésfeer betrokkenen busramp respecteren

Screenshot NOS van de wekelijkse persconferentie van permier Mark Rutte.

Premier Mark Rutte heeft vanmiddag nogmaals zijn intense medeleven uitgesproken voor de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland eerder deze week en hun familie. Rutte roept iedereen, met name de pers op om de “privésfeer van betrokkenen te respecteren.”

De premier uitte een gevoel van verbijstering, machteloosheid en een diep medeleven dat in de Nederlandse regering overheerst met betrekking tot het ingrijpende ongeval. De hulpverlening in Zwitserland wordt daarnaast bedankt voor het “uitmuntende optreden en verzorging” in navolging van de ramp. Dat meldt de premier vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie volgend op de ministerraad.

Onderhandelingen Catshuis vanmiddag voortgezet

Na de persconferentie vertrekt Rutte vanmiddag weer naar het Catshuis om met de coalitie gaande onderhandelingen voort te zetten, naar aanleiding van recente ramingen die het CBS naar buiten heeft gebracht. De partijen zullen verdergaan met het zo goed mogelijk terugbrengen van het begrotingstekort, zo meldt Rutte vanmiddag.

Inhoudelijk gaat de premier niet in op de onderhandelingen, de voorgenomen mediastilte is nog altijd van kracht. Wel benadrukte Rutte dat het geen “heronderhandelingen” betreffen wat betreft het kabinet zelf. Rutte heeft slechts willen aangeven dat nieuwe CBS-cijfers besproken worden.

Ook onthoudt Rutte zich nog altijd van commentaar als het gaat om het omstreden meldpunt van de PVV. Rutte heeft hier nog altijd geen oordeel over geuit, en is niet voornemens zijn houding te veranderen ten aanzien van de website.