Rutte blijft geloven in scherpere migratieregels EU

Mark Rutte (VVD) is ‘niet zonder hoop’ dat het Nederland lukt om de Europese regels over gezinsmigratie aan te scherpen. Dat zei de premier vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Rutte reageerde op het bericht dat zeker de helft van de EU-lidstaten tegen aanscherping van de regels is, zoals donderdag bleek na een rondgang van RTL Nieuws langs alle EU-landen. Dertien van de lidstaten zijn ronduit tegen, vier landen stellen de regels ter discussie en zeven landen hebben nog geen standpunt of hebben niet gereageerd.

De premier zei dat eerst wordt geprobeerd om het zogeheten groenboek aan te passen. “We zitten midden in die procedure”, zei hij daarover, en het debat is ‘nog volop gaande’. De Nederlandse voorstellen worden niet door iedereen met applaus begroet, maar dat betekent niet dat het niet gaat lukken, zei Rutte.

Het kabinet heeft namelijk nog een ‘aantal andere kaarten in de mouw’, zei hij. Dan gaat het bijvoorbeeld om de besluitvorming in de raad van ministers. Rutte wees er verder op dat de besluitvorming in Europa altijd traag is en schoksgewijs verloopt. “Ik ben niet zonder hoop dat we alsnog de doelstelling kunnen bereiken.”

Minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) is al maanden bezig andere Europese landen te overtuigen van de Nederlandse plannen, die vooral op aandringen van de PVV in het gedoogakkoord zijn gekomen. Leers wil onder meer de inkomenseis verhogen voor mensen die een partner uit het buitenland willen laten overkomen. Ook moet de partner 24 jaar of ouder zijn.