Rutte blijft bij standpunt PVV-site

Premier Mark Rutte neemt in een brief aan de Tweede Kamer opnieuw niet expliciet afstand van het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen, ondanks een oproep van het Europees Parlement om dit wel te doen.

Gisteren nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin staat dat het PVV-meldpunt in strijd is met „fundamentele Europese waarden van menselijke waardigheid, vrijheid en eerbiediging van mensenrechten”. Premier Rutte wordt persoonlijk verzocht zich van de website te „distantiëren”.

Maar in de gisteren verstuurde brief aan de Tweede Kamer benadrukt Rutte (VVD) opnieuw dat het meldpunt een initiatief is van de PVV en dat hij niet „van geval tot geval” reageert op specifieke acties van politieke partijen. In de brief van Rutte staat wel dat het meldpunt „geenszins de gedachten of het beleid van de regering over arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europese landen” reflecteert.

Omdat het Europees Parlement het Nederlandse meldpunt niet kan verbieden, heeft de resolutie vooral symbolische waarde. Het Europarlement roept de Nederlandse regering op „te onderzoeken of dit initiatief oproept tot haat en discriminatie”, maar volgens Rutte is dit een zaak van de rechter.

Het is zeer uitzonderlijk dat het Europarlement een lidstaat van de Europese Unie in een resolutie veroordeelt. Nog uitzonderlijker is dat een premier van een land met naam wordt genoemd. Het tekent de verontwaardiging in Europa over de PVV-site. De resolutie werd met een grote meerderheid aangenomen en breed gesteund.

Enkele extreemrechtse Europarlementariërs en enkele Nederlandse afgevaardigden stemden tegen. CDA-Europarlementariërs steunden de resolutie, maar de PVV verwierp de tekst, evenals twee VVD’ers, Hans van Baalen en Toine Manders. Van Baalen zei dat hij de PVV-site veroordeelt, maar dat hij ook vindt dat het Europees Parlement „zijn mandaat ver te buiten gaat” door Nederland „op onaanvaardbare wijze de maat te nemen”. De derde VVD-parlementariër in Straatsburg, Jan Mulder, onthield zich van stemming.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong stemde tegen. Hij vindt de tekst „geheel eenzijdig” omdat er niks in staat over problemen met migranten uit Midden- en Oost-Europa.

Rutte heeft toegezegd rond de zomer naar het Europees Parlement te komen voor een debat. Europarlementariërs willen het vooral hebben over de PVV-site. De lancering van de site, begin februari, zorgde voor veel ophef. In een open brief riepen ambassadeurs van tien Midden- en Oost-Europese landen de Tweede Kamer en Rutte op om afstand te nemen van het meldpunt. Alle oppositiepartijen en het CDA deden dit.