‘Russische hacker achter cyberaanval nu.nl’

Het virus dat woensdag op nu.nl stond is daar waarschijnlijk geplaatst door Russische internetcriminelen. Dat meldt de nieuwssite zojuist.

Onderzoekers van IT-beveiligingsbedrijf Fox-it hebben de zaak bestudeerd, zo meldt persbureau Novum. Een van de sporen leidt naar een Rus die sinds 2007 geregeld verantwoordelijk was voor digitale aanvallen. Ook zou hij geen onbekende zijn in de onderwereld. Hij opereert in ondergrondse fora onder de naam Piupiupo. Fox-it ontdekte daarnaast dat de server die is ingezet vaker is gebruikt voor cyberaanvallen.

Mogelijk 100.000 computers geïnfecteerd

De trojan die via de nieuwssite werd verspreid heeft mogelijk honderdduizend computers geïnfecteerd. Volgens Fox-it was het de bedoeling van de hackers dat de kwaadaardige software onderdeel zou worden van een groter netwerk. Het virus werkte echter niet goed.

Nu.nl adviseerde bezoekers eerder al om hun computers te controleren op virussen. Vooral pc’s met verouderde software zouden makkelijk geïnfecteerd kunnen zijn, zo schreef de hoofdredactie van de site online:

“We adviseren iedereen die op woensdag 14 maart tussen 11.30 en 13.30 uur NU.nl heeft bezocht zijn of haar computer te controleren op de aanwezigheid van een virus.”