Robots: vergeet de logica en omarm onzekerheid

Nog nooit eerder had een robotauto de DARPA Grand Challenge uitgereden. Totdat Sebastian Thrun en zijn collega’s in 2005 met hun omgebouwde Volkswagen Touareg ‘Stanley’ deelnamen. Stanley legde het complete parcours van 240 kilometer door de Mojave-woestijn geheel zelfstandig af. Wat was het geheim van Thrun en zijn team? Stanley was een ‘waarschijnlijkheidsmachine’. Dat schrijft

Nog nooit eerder had een robotauto de DARPA Grand Challenge uitgereden. Totdat Sebastian Thrun en zijn collega’s in 2005 met hun omgebouwde Volkswagen Touareg ‘Stanley’ deelnamen. Stanley legde het complete parcours van 240 kilometer door de Mojave-woestijn geheel zelfstandig af. Wat was het geheim van Thrun en zijn team? Stanley was een ‘waarschijnlijkheidsmachine’. Dat schrijft Bennie Mols morgen in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad, in een voorpublicatie van zijn boek ‘Turings Tango’.

Stanley is exemplarisch voor de stille revolutie die zich de afgelopen jaren in de kunstmatige intelligentie voltrok. Voorheen werden computers volgeprogrammeerd met als-dan regeltjes: ‘als dit gebeurt, doe dan dit’. Maar de echte wereld laat zich maar moeilijk vangen in zulke zwart-wit logica. Juist door de onzekerheid in zijn meetgegevens te omarmen, kon Stanley zijn route kiezen en waar nodig aanpassen.

De bestuurderloze auto is al mogelijk, maar verstokte coureurs hoeven bang te zijn hun vrijheid op te geven aan een machine. Computerintelligentie is niet beter of slechter, maar ánders dan menselijke intelligentie. Bennie Mols schrijft:

“Toch blijft de mens achter het stuur zitten en zullen robotauto’s niet in hun eentje langdurig de weg op gaan. Uiteindelijk bepaalt de mens nog steeds waarvoor hij de auto wil gebruiken. Als je een vriendin ergens wilt ophalen, dan moet jij zien waar ze staat – de auto herkent je vriendin niet. Als je door de bergen rijdt, wil je zelf bepalen waar je even wilt parkeren om van het uitzicht te genieten.”

In 2010 deelde Sebastian Thrun zijn visie op de robotauto op Tedx conferentie in Brussel:

Kijk hoe Stanley in 2005 de DARPA Grand Challenge won:

Ook Google heeft een bestuurderloze auto ontwikkeld:

Lees het artikel ‘Niet strijden, maar dansen met robots’ morgen in de digitale editie van NRC Handelsblad

    • Lucas Brouwers