Rinnooy Kan verlaat SER na zes jaar

Alexander H.G. RINNOOY KAN (1949) Nederlands wiskundige en topfunctionaris. Kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 21 december 2009 Rinnooy Kan gaat in september aan de slag als universteitshoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam. Foto NRC / Vincent Mentzel

Alexander Rinnooy Kan vertrekt per 1 september als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat meldde minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Kamp prees Rinnooy Kan als een ‘aimabel en deskundig’ man. “Hij heeft in moeilijke omstandigheden ertoe bijgedragen dat de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers goed zijn gebleven.” Ook roemde de bewindsman de rol van de SER-voorzitter bij de totstandkoming van het pensioenakkoord, zo meldt persbureau Novum.

De 63-jarige Rinnooy Kan gaat in september aan de slag als universiteitshoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam. De wiskundige had altijd al de hoop om aan het einde van zijn loopbaan terug te keren naar een academische omgeving.

De D66’er is sinds 1 augustus 2006 voorzitter van de SER, waarin werkgevers, werknemers en kroonleden zijn vertegenwoordigd. Hij is de zevende voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Tot zijn voorgangers behoren Herman Wijffels, Klaas de Vries, Theo Quené en Jan de Pous.

    • Annemarie Coevert