Redding Nuon-dochter Helianthos mislukt

Rotterdam. Het burgerinitiatief dat geld zoekt voor de doorstart van het Arnhemse technologiebedrijf Helianthos, stopt zijn reddingspogingen. Er zijn onvoldoende investeerders gevonden.

De eigenaar van Helianthos, stroomproducent Nuon, kondigde vorig jaar aan dochteronderneming Helianthos te sluiten, maar dat besluit lokte veel onvrede uit. Het Arnhemse bedrijf heeft een bijzondere, en veelbelovende technologie in handen: het ontwikkelt een flexibele folie die zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit. Voor de doorstart was 28 miljoen euro nodig, waarvan 15 miljoen euro zou moeten worden ingelegd door private investeerders. Het bedrag was bijna bij elkaar, zegt Matthijs Hisschemöller, een van de initiatiefnemers van de reddingspoging. „We misten een investeerder die het voortouw wilde nemen, en 5 miljoen euro wilde inleggen.” Nuon zal Helianthos begin april via een veiling te koop aanbieden. (NRC)