Raket-ijsje viert zijn vijftigste verjaardag

Ieder jaar worden er zo’n 35 miljoen Raketjes gegeten. Vooral in Nederland, maar ook in België en Frankrijk. Het roze-oranje-gele ijsje met de smaken framboos, sinaasappel en ananas is al jaren Nederlands best verkochte wa-terijsje. Dit jaar viert de Raket zijn vijftigste verjaardag.

De drietrapsraket van producent Ola stamt uit 1962, het tijdperk van de Amerikaanse maanvluchten. In 1961 was de Russische kosmonaut Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte – de Amerikanen deden er vervolgens alles aan om de eerste man op de maan te krijgen.

Toen voedingsmiddelenbedrijf Unilever, eigenaar van ijsjesmaker Ola, in 2007 een poging waagde om de Raket minder zoet te maken, door een ‘verbeterde receptuur’, kwamen de consumenten in opstand. Raket is Raket niet meer, zeiden zij, en zij begonnen de actie ‘Geef de raket zijn oude topje terug’. Bij Unilever kwamen talloze klachten binnen, met name over de smaak van de bovenste laag, de frambooslaag. Deze was ook wat donkerder van kleur dan voorheen. Uiteindelijk zag de ijsfabrikant zich gedwongen de veranderingen terug te draaien. En is de Raket weer precies zo als vijftig jaar geleden.