‘Psychiatrische patiënten stoppen behandeling wegens eigen bijdrage’

Zeker de helft van de psychiatrische patiënten die een eigen bijdrage moeten betalen, is gestopt met een behandeling of overweegt te stoppen. Dat blijkt uit een enquête van het Landelijke Platform GGz onder vijfhonderd patiënten. Zeventien procent is al gestopt, 35 procent denkt daarover na, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in de Volkskrant aan persbureau Novum.

Sinds begin dit jaar moeten psychiatrische patiënten honderd tot tweehonderd euro extra eigen bijdrage betalen voor zware geestelijke zorg. Patiënten die worden opgenomen voor langer dan een maand zijn 145 euro per maand meer dan voorheen kwijt.

Volgens het Landelijke Platform GGz komen nu al mensen in de problemen door de verhoogde eigen bijdrage en is het wachten op ernstige incidenten. Daarbij kan worden gedacht aan meer gedwongen opnames, maar zelfs aan schietincidenten zoals in Alphen aan den Rijn.

Het gros van de ondervraagden, zo’n veertig procent, verdient niet meer dan duizend euro netto per maand. Tien procent zit onder de vijfhonderd euro per maand.
Landelijke Platform GGz werkt aan een kort geding tegen de staat om de eigen bijdrage, samen met twee patiënten die zeggen geen zorg meer te kunnen betalen. Daarnaast loopt ook sinds februari al een bodemprocedure.