President Akademie moet zichzelf eren

Wie gaat de Heinekenprijs voor Geneeskunde aan Hans Clevers uitreiken? De Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) maakte gisteren bekend dat de directeur van het Hubrecht-instituut één van de vijf Heinekenprijzen van 150.000 dollar heeft gewonnen. De afgelopen jaren werden de Heinekenprijzen uitgereikt door Robbert Dijkgraaf, de toenmalige president van de KNAW. Vorige week maakte deze krant bekend dat Clevers zélf de beoogde opvolger van Dijkgraaf is.

Bij de KNAW zijn ze er nog niet over uit hoe de uitreiking van de prijs in september precies gaat verlopen als Clevers inderdaad tot president wordt verkozen. „Daar gaan we nog over nadenken”, zegt een woordvoerder. „Maar het is duidelijk dat iemand geen prijs aan zichzelf kan geven.”

Het is in de geschiedenis van de Heinekenprijzen nog niet eerder voorgekomen dat een zittende president een Heinekenprijs ontving. De KNAW benadrukt dat de beslissing om Clevers de Heinekenprijs toe te kennen genomen is voordat zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend was.

De Heinekenprijzen worden elke twee jaar uitgereikt. De winnaars van de wetenschapsprijzen ontvangen elk 150.000 dollar, de winnaar van de kunstprijs krijgt 50.000 euro (sic).

Hans Clevers ontvangt de Heinekenprijs voor zijn onderzoek naar stamcellen en darmtumoren. Naast Clevers wonnen ook Titia de Lange (Verenigde Staten), William Laurance (Australië), Geoffry Parker (VS) en John Duncan (Verenigd Koninkrijk) een wetenschapsprijs. De kunstprijs gaat dit jaar naar de Nederlandse kunstenaar Peter Struycken.