Petitie tegen vervroegde vrijlating Volkert van der G. - ‘minister kan zich in zaak mengen’

De voormalige chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders start een petitie om te voorkomen dat Volkert van der G. vervroegd vrijkomt. Hij doet dit naar aanleiding van het AVRO-programma Edwin zoekt Fortuyn, waarin fragmenten van een telefoongesprek tussen de Van der G. en de neef van Fortuyn werden uitgezonden. Smolders is ‘geschokt’ dat Van der G. geen enkele spijt betuigt.

De uitzending heeft Smolders doen besluiten om een petitie te beginnen met het verzoek aan ‘de minister van Justitie, of degenen die daarover gaan, om er alles aan te doen om te voorkomen dat men de kille moordenaar, Volkert van der G., zes jaar van zijn celstaf kwijtscheldt’. De petitie is vanaf vrijdag via internet te ondertekenen. Smolders:

“Als moordenaars, pedofielen en andere zware misdadigers aan het einde van hun straf vanuit hun cel ook nog eens op televisie geen enkele spijt betuigen en vervolgens ook nog eens niet uitsluiten dat zij hun vreselijke misdaad ooit nog een keer zouden begaan zal op zijn minst hun straf niet automatisch met een derde deel moeten worden kwijtgescholden.”

Op Twitter heeft PVV-leider Geert Wilders laten weten het initiatief te steunen.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Geweldig initiatief van Hans Smolders tegen vervroegde vrijlating moordenaar Pim Fortuyn! PVV-steun heeft hij zeker! http://t.co/C705rEU1

‘Minister kan rechter vragen af te zien van vervroegde vrijlating’

Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel. Volgens de wet vervroegde invrijheidsstelling kan Van der G., onder bepaalde voorwaarden, na tweederde van zijn straf vrijkomen. Aan deze invrijheidsstelling kan de rechter enkele restricties stellen.

Ook kan de minister van Justitie via het Openbaar Ministerie het verzoek bij de rechter indienen om af te zien van deze vrijlating. Een petitie zou druk kunnen zetten op de minister, aldus juridisch redacteur van NRC Handelsblad Folkert Jensma:

“Er is een mogelijkheid voor de minister van Justitie om zich tegen de vervroegde invrijheidsstelling te keren, zo staat in artikel 15d van het Wetboek van Strafrecht. Hij zal dat goed moeten onderbouwen, maar als volgens hem bijvoorbeeld een grote kans op recidive bestaat dan kan de vrijlating worden uitgesteld. Hij zal dan een verzoek aan het Openbaar Ministerie moeten doen om dit aan de rechter voor te leggen. Ook kan het OM zelf besluiten om dit verzoek in te dienen.

Een petitie aanbieden aan de minister kan in theorie dus zin hebben. De minister heeft inderdaad de mogelijkheid om zich in de zaak te mengen.”

Bekijk hier het telefoongesprek dat Edwin Fortuyn met de moordenaar van zijn oom had.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Lex Boon