Pan-Europees en oer-Hollands

Gooien we ons oud brood liever weg dan dat we er iets lekkers van maken? In de Nederlandse huiselijke keuken lijkt de broodpudding in ongenade geraakt. Vinden we het een te rustiek en ouderwets gerecht? In restaurants daarentegen maakt de verwante Engelse bread and butterpudding al enige tijd opgang. Al is hij vaak wel erg

Gooien we ons oud brood liever weg dan dat we er iets lekkers van maken? In de Nederlandse huiselijke keuken lijkt de broodpudding in ongenade geraakt. Vinden we het een te rustiek en ouderwets gerecht? In restaurants daarentegen maakt de verwante Engelse bread and butterpudding al enige tijd opgang. Al is hij vaak wel erg versjiekt en versierd, waardoor de nobele eenvoud van het gerecht verloren gaat.

In veel landen komt broodpudding in enigerlei vorm voor. De Belgen spreken over bodink of Brusselse broodpudding, de Fransen over soupe dorée aux pommes of pain à la Romaine, de Spanjaarden over pan de calatrava. En allemaal rekenen ze de broodpudding tot hun nationaal culinair erfgoed.

Het misverstand komt vaker voor. Bij gerechten die onze oma’s al maakten denken we al gauw dat het typisch oud-Hollands is. In werkelijkheid is de broodpudding zo niet een universeel dan toch een pan-Europees nationaal gerecht.

In de receptuur zijn twee stromingen te onderscheiden. De broodpudding in Vlaamse en Nederlandse recepten heeft een broodbrij als basis, in de Franse en Engelse kooktraditie blijven de sneetjes brood te onderscheiden. Hun pudding heeft dan ook meer weg van in de oven bereide gestapelde wentelteefjes. Maar het resultaat is verrukkelijk, met als enig bezwaar dat de zowel de Franse als de Engelse ongenadig zoet is.

Allerlei variaties zijn mogelijk met krentenbrood, briochebrood, croissants of gewoon witbrood. Als smaakgevende hulptroepen vervullen bijvoorbeeld rozijnen, krenten, cranberry’s, sukade, stukjes chocolade, abrikozen, citroenrasp of gember een nuttige rol. Partjes appel zijn een aantrekkelijk alternatief, die zorgen voor een friszuur tegenwicht voor alle romig- en zoetigheid.

Klop de eieren los met melk en de slagroom. Meng 1 theelepel kaneelpoeder met 4 eetlepels suiker. Snijd de gedroogde abrikozen in reepjes. Neem een ovenschaal waarin het brood in twee lagen goed past. Vet de schaal in met boter. Leg de helft van het brood in de schaal. Bestrooi ze met de helft van de kaneelsuiker. Verspreid de rozijnen, reepjes abrikozen en citroenrasp over het brood. Giet er de helft van het melk-room-eimengsel over. Dek af met een tweede laag brood. Giet er de rest van de melk-room-eimengsel over. Laat een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Druk het brood wat aan en strooi er de rest van de kaneelsuiker over. Verdeel de boter in vlokjes over de schaal. Laat de broodpudding in ongeveer een half uur bruinen. Eet de broodpudding warm of lauw. Er mag een bolletje ijs bij, of een geut vanillesaus. Bij mij krijgt hij de kans niet om koud te worden, maar van horen zeggen heb ik dat een plakje broodpudding ook koud een traktatie is.

Broodpudding

Voor vier flinke porties:

6 tot 8 sneden suikerbrood (250 gram)

8 gedroogde abrikozen

60 g rozijnen

1 el citroenrasp

2 dl melk

1 dl slagroom

2 grote eieren

4 el suiker

1 tl kaneel of koekkruiden

30 g boter

wat boter om de ovenschaal in te vetten