Oud-rechter, verdacht van meineed, krijgt premie

Een oud-rechter wordt vlak voor zijn pensioen beschuldigd van meineed. Vervolgens krijgt hij een vertrekpremie omdat hij niet herbenoemd is als bestuurder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Pieter Kalbfleisch heeft een vertrekpremie gekregen van 352.000 euro. Hij ging op 1 juli 2011 met pensioen bij de NMa, maar was de laatste maanden daarvoor met „verlof” vanwege beschuldigingen van meineed.

Kalbfleisch moet daarvoor binnenkort voorkomen. De zaak houdt verband met een slepend conflict van ondernemer Jan Poot over grond bij Schiphol (‘Chipshol’). Kalbfleisch zou volgens Poot een bevriende rechter gevraagd hebben een vriend te helpen in een rechtszaak tegen Poot.

De premie voor Kalbfleisch (65) is al bij zijn aanstelling in 2003 afgesproken met toenmalig minister Brinkhorst (D66). Toen vertrok Kalbfleisch als rechter. Omdat hij voor het leven benoemd was werd de regeling afgesproken. Als hij in 2011 niet zou worden herbenoemd, zou hij recht krijgen op de premie. Kalbfleisch, die vorig jaar een half jaar formeel werkte maar bijna de helft van die periode met verlof was, verdiende in 2011 482.721,41 euro.

Volgens een zegsman van minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) is al in 2010 – vóór de meineedrel – besloten dat Kalbfleisch niet nog een termijn zou worden benoemd. De toezichthouder heeft aan dat besluit nooit ruchtbaarheid gegeven. Verhagen noemt de hoogte van de premie „onredelijk en onwenselijk”. Hij heeft juridisch onderzoek laten doen of uitkering kon worden voorkomen, maar dat bleek onmogelijk. In het regeerakkoord heeft het kabinet aangekondigd dat gouden handdrukken in de collectieve sector maximaal 75.000 euro mogen bedragen. Dat beleid moet nog in wetgeving worden verankerd.

De positie van Kalbfleisch begon te wankelen toen een griffier zich vorig jaar meldde met beschuldigingen over belangenverstrengelingen tussen Kalbfleisch en een andere rechter in de Chipshol-zaak.