Onder Cocu en Faber speelt PSV het chagrijn weg

PSV werd gisteren na een 1-1 gelijkspel tegen Valencia uitgeschakeld in de Europa League. Toch bracht het trainersduo Cocu en Faber de hoop terug in Eindhoven.

Als de verslaggever van Omroep Brabant in de catacomben van het Philips Stadion aan Ernest Faber vraagt waarom hij in plaats van Phillip Cocu voor de camera staat, verschijnt er een lach op het gezicht van de oud-verdediger. „Dat weet ik niet. Ik ben hier omdat jullie me vroegen te komen”, zegt de assistent-trainer. „Zo simpel is het.”

Hoofdtrainer Cocu houdt na zijn debuut op de bank de mediacontacten beperkt de officiële persconferentie en een verplicht interview met RTL 7 dat de uitzendrechten van de wedstrijd had. Zo weigert Cocu vandaag tijdens het perspraatje in aanloop naar het competitieduel met Heerenveen ‘één op één gesprekken’ te voeren. Cocu profileert zich het liefste langs de lijn. Vanmorgen werd bekend dat oud-speler Chris van der Weerden aan zijn technische staf wordt toegevoegd.

De introverte denker Cocu en de extraverte doener Faber hadden na het ontslag van Fred Rutten gisteravond tegen Valencia voor het eerst de leiding in handen. Het debuut van het trainersduo was geslaagd, ondanks de uitschakeling in de achtste finales van de Europa League. PSV speelde behoudener dan de laatste weken, waarin het dolende elftal veel tegendoelpunten kreeg. Zakaria Labyad had een meer controlerende rol op het middenveld, terwijl de frivole Georginio Wijnaldum rechtsbuiten was. Het bezorgde PSV een 1-1 gelijkspel en vertrouwen in de toekomst.

Cocu en Faber kregen gisteren alle steun van het publiek, dat PSV eindelijk weer als een team zag spelen. De hoofdtrainer was „tevreden” over de instelling van zijn spelers. „Ik heb mijn debuut ontspannen beleefd”, zei Cocu tijdens de persconferentie. Faber wilde wel wat dieper ingaan op hun debuut als trainersduo. „Alles draait om samenwerking”, stelde de voormalige coach van FC Eindhoven. „Ik heb meer ervaring als hoofdtrainer en Cocu was als voetballer een grootheid. We proberen elkaar aan te vullen op een natuurlijke manier. Ik moet een compliment maken aan het elftal. Fantastisch zoals ze het oppakten.”

Onder leiding van Cocu en Faber werd het chagrijn weggespeeld. Een nieuwe vernedering bleef uit. Sterker nog, PSV mocht nog een helft blijven hopen op een stunt tegen de nummer drie uit de Primera División. Zo vond PSV in het Philips Stadion waar het de afgelopen weken onder Rutten wanhopig naar op zoek was: geloof in eigen kunnen. „Deze wedstrijd is een opsteker. De afgelopen weken hadden we ons zoveel druk opgelegd en dat zag je terug. Het was nu stabieler en we speelden vrijer”, zei routinier Wilfred Bouma, die in het verleden met Cocu, Faber en Van der Weerden bij PSV speelde.

Een droomdebuut à la Frank de Boer, die in december 2010 als Ajax-trainer begon met een uitzege bij AC Milan, bleef uit. Daarvoor was tegenstander Valencia te sterk. Al speelde de Spaanse ploeg wel op halve kracht. Het elftal van de onrustige coach Unai Emery was niet gekomen om het publiek te vermaken. Valencia wilde slechts met een minimale inspanning de 4-2 voorsprong uit de heenwedstrijd verdedigen. Kort na rust maakten de Spanjaarden aan de Brabantse hoop een einde, toen verdediger Adil Rami de bal na een schot van Sofiane Feghouli met zijn hoofd verlengde. De doelpuntenmaker kreeg in de slotfase rood voor een elleboogstoot tegen Ola Toivonen. PSV kwam niet verder dan de gelijkmaker van Toivonen, na ruim een uur.

Cocu en Faber konden het gelijkspel toch een beetje als een overwinning koesteren. Wekenlang had de ploeg geforceerd geprobeerd Rutten in het zadel te houden. Maar PSV zakte steeds verder weg. Cocu en Faber zetten het elftal gisteren voorzichtig op een ander spoor. Het is aan de spelers van PSV komende zondag tegen Heerenveen te laten zien dat ze deze lijn door kunnen trekken. Toch wil het team ook Rutten bij de herstart betrekken. „We spelen de komende weken voor iedereen bij PSV. Wat mij betreft hoort Rutten daar ook bij”, aldus Kevin Strootman.