Oepsmoment van de week

Sinds Rick Perry heet het een oepsmoment. Hij was die Republikeinse kandidaat in de Amerikaanse voorverkiezingen die live in een televisiedebat vol bravoure aankondigde dat hij, zoals hij altijd al had gezegd, als president onmiddellijk vier ministeries zou opheffen en die, toen hij die vier ging opsommen, niet meer op de vierde kon komen. „Oeps”, zei hij. En met dat geluidje spoelde zijn kandidatuur weg in het afvoerputje.

Hero Brinkman van de PVV had deze week zijn eigen oepsmoment. Strijdlustig verklaarde hij dat hij nooit zou gehoorzamen aan de anti-PVV-wet die politieke partijen verplicht een jaarverslag in te leveren met de herkomst van de giften. De PVV moet het namelijk, zoals zoveel extremistische partijen, vooral hebben van anonieme donateurs die wel stiekem tegen moslims, Grieken en Polen zijn, maar daar niet openlijk om bekend willen staan. Vervolgens werd hij er fijntjes op gewezen dat dat de PVV op een boete van 25.000 euro zou komen te staan. Oeps. „Tuurlijk lever ik dat verslag gewoon in”, zei hij. Was hij van gedachten veranderd omdat hij geschrokken was van de hoogte van die boete? Nee, dat zou hij nooit toegeven. Met een surrealistische logica probeerde hij zijn eigen optreden consistent te maken: „De hoogte van de boete geeft aan hoe absurd deze anti-PVV wet is.”

De leukste oepsmomenten zijn de pijnlijke versprekingen. Zoals CDA-voorzitter Peetoom overkwam toen zei in Limburg sprak voor een publiek van gelijkgestemden en in het enthousiasme van het moment strijdlustig verklaarde dat aanscherping van de immigratiewetten en korten op ontwikkelingshulp nooit door het CDA zullen worden geaccepteerd. Maar hadden we voor de duur van de tussenformatie geen mediastilte afgesproken? Oeps. Peetoom probeerde haar fout te herstellen door te ontkennen dat ze grenzen had gesteld. „Ik wilde alleen zeggen dat immigratie en ontwikkelingshulp belangrijke thema’s zijn.”

Maar het allerleukste oepsmoment van deze week kwam op naam van premier Rutte. Want natuurlijk is het niet zo dat de SGP een geheime gedoogpartner is. En er zijn al helemaal geen afspraken gemaakt. Rutte bezocht de SGP-jongerendag in Utrecht en daar vertelde hij hoe betrouwbaar de SGP is: „Afspraak is afspraak.” Oeps.