Oegandese regering vormt regionale troepenmacht voor jacht op Kony

Joseph Kony op een archieffoto uit 2006. Foto AP / Stuart Price

De Oegandese regering vormt een regionale troepenmacht om de Oegandese rebellenleider Joseph Kony op te sporen, meldt persbureau Reuters. 5000 man moet de opsporing kracht bij zetten.

De Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Oeganda zullen deel uitmaken van de regionale troepenmacht. Die zal bestaan uit ongeveer 5000 man, die geleid zullen worden door een Oegandese commandant.

Volgens de minister van Defensie van Oeganda, Crispus Kiyonga, zal de strijdmacht nog meer internationale steun nodig hebben dan er nu al is. De Verenigde Staten stuurden in oktober 2011 soldaten naar Oeganda om Kony uit te schakelen.

Afrikaredacteur voor NRC Handelsblad Toon Beemsterboer vraagt zich af hoeveel zin die extra troepen hebben:

“Ze zijn al maanden bezig met deze zoektocht. Ik vraag me in de eerste plaats af hoeveel mensen er nu al naar Kony op zoek zijn. Bovendien zijn er al honderd Amerikaanse militaire adviseurs daar. In de tweede plaats lijkt 5000 man voor zo’n enorme uitgestrekte wildernis wat weinig. Je moet die jacht namelijk vergelijken met een soort spoorzoeken. De groep van Kony weet precies hoe ze zo’n regeringstroepenmacht om de tuin moeten leiden. Het is een kat-en-muisspel.”

Ook vraagt Kiyonga om hulp in de vorm van vliegtuigen. Veel van de soldaten leggen namelijk lange binnenlandse afstanden af, vaak te voet. Ook wil Kiyonga technologische bijstand, materieel en geld om de soldaten een salaris te kunnen geven.

Kiyonga zegt tegen Reuters dat het plan voor de opsporing al voor de inmiddels roemruchte internetcampagne ‘Stop Kony’ was opgezet.

Het is nog niet bekend wanneer de troepenmacht operationeel wordt.

‘Stop Kony’-filmpje is internethit

Een week geleden trok het filmpje over rebellenleider Kony en zijn Lord’s Resistance Army (in het Nederlands: Verzetsleger van de Heer) veel aandacht.

Kony wordt door het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC) beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van tienduizenden kinderen die als kindsoldaat en seksslaven werden ingezet in het LRA. Kony weigert zichzelf aan te geven.