Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Noord-Korea kondigt raketlancering aan

Noord-Korea heeft de lancering van een langeafstandsraket aangekondigd. De raket, die een satelliet zal dragen, wordt volgende maand gelanceerd en kan volgens persbureau AP worden beschouwd als provocatie.

Eind vorige maand bereikte Noord-Korea en de Verenigde Staten een nucleair akkoord. Noord-Korea zou kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten opschorten.

Volgens Noord-Korea staat de nu aangekondigde lancering los van deze afspraken omdat het om het ruimteprogramma van het land gaat. Verschillende landen, waaronder Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, zien de lancering echter als verkapte test voor de langeafstandsraketten. Een functionaris van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de geplande lancering in strijd is met de VN-resoluties.

De lancering zal tussen 12 en 16 april plaatsvinden en vindt plaats in het teken van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de Democratische Volksrepubliek Korea.

Drie jaar geleden leidde de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea tot internationale ophef en sancties.