Nobelprijswinnaar zegt het nu ook: neutrino’s niet sneller dan het licht

Ook de beroemde Italiaanse fysicus en Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia mengt zich in de discussie over neutrino’s. Deze bijna ongrijpbare deeltjes gaan niet sneller dan het licht, zegt hij. Vorig jaar meldden fysici van het OPERA-experiment in Gran Sasso dat neutrino’s dat mogelijk wel deden. Zoiets zou spotten met de relativiteitstheorie van Einstein en met de hele moderne natuurkunde.

In de langdurige testmetingen gedroegen de neutrino’s zich precies zoals de modern natuurkunde veronderstelt, zo bracht Rubbia vandaag naar buiten. En ze overschreden dus niet de lichtsnelheidslimiet.

Rubbia, die tevens voormalig directeur van het Europees centrum voor deeltjesonderzoek Cern is, baseert zich op de resultaten van testmetingen met het ICARUS-experiment. Dat bevindt zich vlakbij het OPERA-experiment, in hetzelfde laboratorium in Gran Sasso in de Italiaanse Apennijnen. Diep onder de rotsen meet het ook nagenoeg hetzelfde als het OPERA-experiment.

In beide experimenten klokken fysici hoe lang neutrino’s die van Cern naar Gran Sasso worden gestuurd, over hun reis doen. Het verschil zit hem in de manier waarop de neutrino’s worden opgepikt: in het OPERA-experiment worden de spookachtige deeltjes – nu en dan – ingevangen in grote stapels loodblokken. Het ICARUS-experiment gebruikt daarvoor 600 ton vloeibaar argon (edelgas).

De fysici van OPERA verwelkomen die mededeling – zelfs al gaat het nog om een voorlopig resultaat. Zij hebben intussen zelf ook het idee dat de neutrino’s niet sneller gaan dan het licht. Waarschijnlijk, zo meldden zij vorige maand, zat er gewoon een kabeltje los in hun experiment.

    • Margriet van der Heijden