Nederlanders winnen multimediaprijs World Press - bekijk de drie finalisten

Screenshot uit de productie Afrikaner Blood van Elles van Gelder en Ilvy Njiokiktjien. Foto YouTube / ilvynjio

De Nederlandse fotograaf Ilvy Njiokiktjien en journalist Elles van Gelder hebben met hun productie Afrikaner Blood de multimediaprijs van World Press Photo gewonnen. Bekijk hier hun productie, en ook die van de Amerikaanse winnaars van de tweede en derde prijs.

Afrikaner Blood bezorgde de internationale jury de “squirm factor”, schrijft Photoq.nl. Van Gelder, correspondent in Zuid-Afrika voor verschillende media, en fotograaf Njiokiktjien vielen met hun project over een ultrarechts oefenkamp voor blanke jongeren in Zuid-Afrika eerder al in de prijzen bij de Canon Prijs (onderdeel van de Zilveren Camera) en de Photo Of the Year International.

Afrikaner blood - Elles van Gelder en Ilvy Njiokiktjien, Nederland:

In het persbericht van World Press Photo staat onder meer te lezen:

”De juryvoorzitter Vincent Laforet noemt Afrikaner Blood een ongelooflijk goed gemaakte en genuanceerde productie met een sterk samenhangende structuur en geraffineerde uitvoering.”

Voor de prijs kon de jury kiezen uit 287 inzendingen uit 48 landen. Een Amerikaanse productie over Tsjernobyl werd tweede en een verslag over de rampzalige milieu-ontwikkelingen rond The Salton Sea in de Colorado-woestijn in het zuiden van Californië won de derde prijs.

Half-Lives: The Chernobyl Workers Now from VQR on Vimeo.

America's Dead Sea from Jim Lo Scalzo on Vimeo.