Nederlander betaalt vaker te laat

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand loopt op. Was het percentage in 2008 nog 25 procent, in 2011 liep het op tot dertig procent. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vrijdag.

Ook de hoogte van de betalingsachterstand loopt op. In 2010 was het aantal Nederlanders met een achterstand van tienduizend euro of meer vier procent. In 2011 was dat opgelopen tot elf procent.

Uit eigen onderzoek van het Nibud blijkt daarnaast dat ruim zeventig procent van de mensen met een betalingsachterstand meerdere soorten schulden heeft. In 2009 was dit nog maar 56 procent. „Ze staan niet alleen rood, ook automatische incasso's worden geweigerd en aanmaningen van de huur of de hypotheek vallen op de deurmat”, illustreert het instituut.

Het Nibud vreest dat door de opgelopen schuld en de stapeling van verschillende schulden de betalingsproblemen steeds complexer worden. (Novum)