Mailbox van de Assads maandenlang gekraakt

Een mol in de naaste omgeving van president Assad zou de gebruikersnaam en wachtwoorden hebben doorgegeven aan activisten.

Rotterdam. Mevrouw Assad kocht in elk geval tot kort geleden voor duizenden dollars gouden sieraden, kandelaars en tafels in Parijs via internet en haar echtgenoot kreeg Iraans advies hoe hij de opstand tegen zijn regime propagandatechnisch moest aanpakken.

Dat blijkt uit duizenden e-mails die zij tussen vorig jaar juni en begin februari hebben gestuurd en ontvangen en waarin de Britse krant The Guardian inzage in heeft gekregen. Begin februari werd het lek ontdekt.

The Guardian meldt uitgebreid te hebben gecheckt of de e-mails echt zijn, door de inhoud te vergelijken met feiten en door contact te zoeken met individuen wier berichten onder de gekraakte e-mails zitten.

Voorafgaand aan een toespraak van de president in december meldde Assads media-adviseur dat hij „krachtige en gewelddadige” taal moest gebruiken en „meer informatie over ons militair vermogen” moest geven om het publiek te overtuigen. Een andere adviseur maande Assad in november de regeringscontrole te herwinnen over het gebied van Idlib en Homs (waaruit regeringstroepen zojuist opstandelingen hebben verdreven). Hij waarschuwde Assad dat Europese journalisten illegaal waren binnengekomen en dat een schip met wapens uit Libië voor de rebellen op het punt stond te arriveren in een van de buurlanden. Welk buurland zei hij er niet bij. NRC