Lagere straf topcrimineel Dino S.

Topcrimineel Dino S. heeft vanmiddag in hoger beroep zeven jaar cel gekregen voor het leiden van een internationale drugsbende. De straf is een jaar lager dan de straf die hij in 2009 kreeg van de rechtbank terwijl hij nog voortvluchtig was.

Zes andere bendeleden kregen 3,5 jaar cel tot een taakstraf van 240 uur, zo meldt persbureau Novu. Het veronderstelde kopstuk in de onderwereld Dino S. had banden met Willem Holleeder. Hij wordt ook verdacht van een aantal liquidaties, maar daarvoor stond hij in deze zaak niet terecht.

In september 2010 werd hij in zijn cel formeel aangehouden voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Die moorden worden behandeld in de grote liquidatieszaak Passage.

S. wist jarenlang uit handen van justitie te blijven, maar werd eind augustus 2010 in een woning in het centrum van Amsterdam opgepakt. Hij had verschillende valse paspoorten en pruiken in huis. Naar verluidt liep hij zelfs binnenshuis vermomd rond. Hij verliet de woning, op een steenworp afstand van het hoofdbureau van de Amsterdamse politie, vrijwel nooit.