Kortkolom buitenland

Helikopter crasht in Afghanistan: 14 doden

Kabul. Een Turkse legerhelikopter is neergestort op een huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Twaalf soldaten en twee kinderen zijn omgekomen. Dat maakte het Turkse leger vandaag bekend. De Afghaanse politie meldt dat er ook een vrouw is omgekomen, al is het onduidelijk of zij een Afghaanse burger of een Turkse soldaat is. De oorzaak is nog niet achterhaald. Een NAVO-functionaris zei dat er geen tekenen van opstand zijn waargenomen. Turkije heeft 1.845 soldaten gestationeerd in Afghanistan voor de ISAF-missie. (BBC, AP)

Strafhof: geef Lubanga bijna dertig jaar cel

Den Haag. Het Internationaal Strafhof eist iets minder dan de maximale straf van dertig jaar voor de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga, die woensdag als eerste ooit werd veroordeeld door het Strafhof. Dat zei hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo gisteren. Lubanga is veroordeeld voor het ronselen van kindsoldaten. De lengte van zijn straf en de vergoeding voor zijn slachtoffers worden 18 april besproken. Ocampo vroeg ook om de uitlevering van legergeneraal Bosco Ntaganda vanwege massaverkrachting en -moord. (Reuters)

Chileense studenten hervatten straatprotest

Santiago. De politie in Chili heeft gisteren waterkanonnen en traangas ingezet tegen duizenden demonstrerende studenten en scholieren in de hoofdstad Santiago. Het was het eerste protest dit jaar van de studentengroepen. Vorig jaar legden ze herhaaldelijk Chileense steden plat met acties voor betaalbaar onderwijs. De studenten en middelbare scholieren probeerden gisteren het ministerie van Onderwijs te bereiken, maar stuitten onderweg op politiebarricades. Ongeveer 50 demonstranten zijn gepakt, aldus de politie. (AP)

Twist over de Falklands verlegt zich naar olie

Buenos Aires. Argentinië gaat Britse bedrijven vervolgen die zoeken naar olie bij de Falklandeilanden. Dat heeft de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman gisteren gezegd. Argentinië noemt de verkenningen door Engelse bedrijven illegaal, omdat de zeggenschap over het gebied nog altijd wordt betwist. Engeland noemde het gedrag van Argentinië „illegale intimidatie”. Argentinië wil Engeland dwingen tot een dialoog over onafhankelijkheid van de Falklands. Engeland zegt dat dit alleen kan als de Falklanders dat willen. (BBC)

Pausprotest Cubaanse dissidenten beëindigd

Havana. De Cubaanse politie heeft gisteren dertien dissidenten ontzet die een rooms-katholieke kerk in Havana bezet hielden. De dissidenten wilden een gesprek afdwingen met paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek eind deze maand. De ontruiming was aangevraagd door de kardinaal van Havana, aldus een woordvoerder van de kerk. De dissidenten boden geen verzet. Een woordvoerder van de groep zei dat ze hopen dat de paus tijdens zijn bezoek zal spreken over politieke gevangenen. (AP)