Kortkolom binnenland

Meer studenten met schuld van een ton

Rotterdam. Het aantal studenten met een studieschuld van meer dan een ton is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2006 hadden vier studenten een schuld van meer dan 100.000 euro, vier jaar later waren dat er 25. Dat blijkt uit cijfers van studiefinancieringsverstrekker DUO, bevestigde een woordvoerder vandaag. Het totale bedrag dat studenten jaarlijks lenen is in vijf jaar tijd met bijna 5.000 euro toegenomen. De gemiddelde schuld van studenten bij DUO is dit jaar gemiddeld ruim 14.000 euro. Vijf jaar eerder was dat nog ruim 10.000 euro. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de hoge schulden van studenten. Studenten zijn volgens de LSVb door de langstudeerboete en de stijging van het collegegeld voor een tweede studie genoodzaakt meer te lenen. DUO denkt dat studenten hun schulden nog wel kunnen terugbetalen omdat de afbetalingsregeling soepel is. (Novum)

KLPD waarschuwt voor ‘eigen’ spamberichten

Driebergen. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waarschuwt voor schadelijke spam die uit naam van het korps wordt verstuurd. De mails kunnen schade veroorzaken aan computers. In de mail staat dat het KLPD kinderporno op de computer heeft ontdekt en dat die daarom is vergrendeld. „Indien u honderd euro betaalt via de link in deze mail zal het KLPD geen verdere actie ondernemen”, schrijven de afzenders verder. Meerdere computergebruikers die onlangs zo’n mail kregen hebben zich bij het KLPD gemeld. Als de link wordt aangeklikt start de computer in sommige gevallen niet meer op. Het KLPD benadrukt dat het computergebruikers nooit via e-mail te benadert en adviseert mensen de mail niet te openen. (Novum)

Vakbond: actie nodig in jeugdgevangenis Breda

Breda. Het aantal incidenten in de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda neemt zo schrikbarend toe dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen. Dat stelde het bestuurslid van vakbond Abvakabo Mieke van Vliet gisteren. Afgelopen dinsdag moest een arrestatieteam uitrukken om een gevangene op het dak van de instelling te overmeesteren. Sinds vorig jaar duiken geregeld berichten op over misstanden in de jeugdgevangenis. Onlangs nog werd personeel door gedetineerden met biljartballen bekogeld, meldde het dagblad BN/De Stem begin deze maand. (Novum)

Zesjarige slachtoffer van zedendelict

Den Haag. Een 6-jarig meisje dat woensdag in Den Haag bij een man in de auto stapte, is vermoedelijk het slachtoffer geworden van een zedendelict. Dat meldde de politie gisteren. De man had het meisje aangesproken, waarna zij instapte en wegreed met de man. Na ongeveer tien minuten zette hij haar in dezelfde omgeving weer af en liep het meisje naar huis. De familie van het meisje waarschuwde de politie. De politie heeft ruim twintig rechercheurs op de zaak gezet. (Novum)

Man na schietpartij in Rotterdam overleden

Rotterdam. Een man die gisteravond zwaargewond raakte bij een schietpartij in Rotterdam, is vannacht in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat maakte de politie vandaag bekend. De schietpartij vond rond 23.00 uur plaats in de deelgemeente Prins Alexander. Agenten troffen het slachtoffer niet lang daarna zwaargewond aan. Een 24-jarige man, die zich na de schietpartij vreemd gedroeg rond het door de politie afgezette gebied, is aangehouden. De politie onderzoekt of hij betrokken is bij de schietpartij. (Novum)