Koot en Bie in meermanscel

Vriendschap beproefd: Van Kooten en De Bie samen in één cel.

Koot & Bie bijna uit elkaar Ned. 2, 23.15 - 00.20 uur

„Twee personen met een hecht relatieprofiel” – dat zijn volgens dr. B. de Kef van de Universiteit van Leiden de proefdelinquenten die bereid zijn gevonden voor de camera „een geconcentreerde séance van een dag of drie” in één cel door te brengen.

We schrijven begin 1988 – buiten sneeuwt het nog – en minister Korthals Altes (Justitie) heeft geopperd dat het cellentekort wellicht kan worden verholpen door de introductie van ‘meermanscellen’. Deze proefpenitentie moet aantonen hoe dat in de praktijk zou gaan.

Het ziet er allemaal, volgens de beste traditie van Van Kooten & De Bie, buitengewoon geloofwaardig uit. Mede dankzij jeugdvriend Frits de Leeuw die een glansnummer maakt in de rol van de zeer met zichzelf tevreden De Kef.

Het programma wordt niet zomaar herhaald. De laatste jaren heeft het duo tijdens elke Boekenweek een compilatie gemaakt van scènes die bij het thema van die week passen. Nu dit jaar de vriendschap het thema is, kon knippen en plakken echter achterwege blijven. Die ene film van 24 jaar geleden, waarin „dertig jaar vriendschap” op het spel staat, is verrassend genoeg.

Zie ze zitten, met hun kleine en steeds groter wordende ergernisjes. „Ik wíl geen knaapje delen!” roept Van Kooten. En: „De Bie, je bent géén lul!” Komisch binnen de vierkante meter van hun cel. Terwijl ze, gezien de alles registrerende camera, óók nog de oeruitvinders blijken te zijn van Big Brother.