Volgende week herdenking in Lommel

Children look from behind a memorial fence for victims of a bus crash at 't Stekske in Lommel, Belgium on Friday, March 16, 2012. A coach accident in Switzerland left 28 dead, including 22 children from Belgium traveling home after a skiing holiday. Belgium holds a national day of mourning on Friday. (AP Photo/Virginia Mayo) Herdenkingsplaats bij school 't Stekske in Lommel voor de slachtoffers van het busongeluk. Foto AP / Virginia Mayo

Woensdag om 10.30 uur wordt een herdenkingsplechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van het busongeluk nabij het Zwitserse Sierre. De Belgische koninklijke familie zal hierbij aanwezig zijn.

Dat deelde burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven zojuist mee op een persconferentie.

Update 13.40 uur: Vanvelthoven liet weten dat koningin Beatrix bij de herdenking aanwezig zou zijn. Dit blijkt niet te kloppen. De koningin is in het kader van een staatsbezoek in Luxemburg. Er wordt nog bekeken of een ander lid van het Nederlandse koningshuis bij de plechtigheid kan zijn.

De burgemeester sprak zijn dankwoord uit naar iedereen die zijn medeleven betuigt aan de slachtoffers. De komende dagen zal veel overleg plaatsvinden met de families om de herdenking en de nazorg zo goed mogelijk aan te pakken.

De kinderen en families krijgen psychologische hulp voor zolang als nodig, aldus Vanvelthoven.

Dag van nationale rouw

Vandaag wordt in België een dag van nationale rouw gehouden vanwege het busongeluk. In het hele land is om 11.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook de treinen, metro’s en bussen in België stonden even stil om de minuut stilte in acht te nemen. Precies een minuut later luidden alle kerken de rouwklokken. Hetzelfde gebeurde in Zwitserland.

In de bus zaten leerlingen van scholen uit Lommel en Heverlee. Bij het ongeluk kwamen 28 mensen, onder wie 22 kinderen, om het leven en raakten de 24 overige inzittenden gewond.

Overbrengen lichamen is begonnen

De lichamen van de 28 omgekomen mensen worden vandaag met drie vliegtuigen van het Belgische leger gerepatrieerd. Inmiddels is met de repatriëring al een begin gemaakt, zo meldde de Zwitserse politie.

Alle slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd. Het vereiste ‘uitzonderlijke middelen’ en veel mankracht om binnen twee dagen de ‘gruwelijke taak’ om slachtoffers te identificeren af te ronden, aldus de politie. Nabestaanden werden meegenomen naar het mortuarium om de lichamen van de slachtoffers te identificeren.