Kim Jong-un wil de ruimte in

Noord-Korea heeft vanochtend aangekondigd dat het komende maand een satelliet zal lanceren met behulp van een langeafstandsraket. Daarmee zijn de betrekkingen tussen het gesloten land en Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten plotseling opnieuw op scherp komen te staan.

Noord-Korea’s buurlanden en de VS beschouwen het Noord-Koreaanse voornemen als „een ernstige provocatie”. Een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder zei vanochtend dat de aankondiging van Pyongyang in strijd is met recente toezeggingen over opschorting van zowel kernproeven als het lanceren van lange-afstandsraketten.

In ruil voor die toezeggingen toonden de VS zich twee weken geleden bereid tot het geven van voedselhulp. Die prille toenadering lijkt nu alweer voorbij.

Volgens waarnemers heeft de geplande lancering vooral binnenlands politieke betekenis. De nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die afgelopen december zijn overleden vader Kim Jong-il opvolgde, zou er zijn visitekaartje mee willen afgeven.

Eind vorige maand gaf Kim Jong-un juist het signaal van verzoening af door in stemmen met Amerikaanse hulp en het toelaten van inspecteurs van het Internationale Atoomenergie Agentschap.

Maar Noord-Korea heeft in het verleden vaker een grillige koers gevaren. In april 2009 lanceerde het ook een lange-afstandsraket om, naar eigen zeggen, een wetenschappelijke satelliet te testen. Het projectiel vloog over Japan en belandde in zee. In dat jaar werd ook, voor de tweede keer, een ondergrondse kernproef gedaan. Waarnemers houden er rekening mee dat zo’n scenario ook nu weer op stapel staat. (AP)