‘In tijden van crisis is het hier drukker’

Dertienduizend bezoekers worden er verwacht op de Nationale Carrièrebeurs die vandaag begint. Hoge werkloosheid of niet, optimisme is hier het sleutelwoord.

Het goede nieuws: de werkloosheid is de afgelopen maand licht gedaald. Het slechte nieuws: onder jongeren loopt de werkloosheid verder op. De groeiende jeugdwerkloosheid komt niet onverwacht: bij iedere economische crisis zijn het de jongeren die de eerste klappen opvangen. Zij hebben veel vaker dan oudere werknemers tijdelijke contracten en weinig, of geen, werkervaring. Volgens de jongste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren publiceerde zitten er nu ruim 100.000 jongeren onder de 25 jaar zonder werk, ofwel bijna 12 procent van alle jongeren. Ter vergelijking: de gemiddelde werkloosheid is op dit moment 6 procent (dat zijn 469.000 werklozen).

Op de Nationale Carrièrebeurs, die vandaag in de Amsterdamse RAI begint, maken duizenden bezoekers kennis met, misschien wel, hun toekomstige werkgever. Het zijn niet alleen maar starters die hier dit weekend rondlopen, maar ook ‘professionals’ op zoek naar een nieuwe baan. Vrijwel alle grote bedrijven staan er met stands en recruiters om talent binnen te halen. Positivisme is hier vandaag het het sleutelwoord. ,,Als je er niet in gelooft, dan kom je er ook niet”, zegt een van de bezoekers vrijdagochtend.

Vergeleken met veel andere Europese landen, is er ook alle reden om optimistisch te zijn. De werkloosheid in bijvoorbeeld Spanje en Portugal is vele procenten hoger dan die in Nederland. En het aantal vacatures daalt weliswaar licht, maar eind december stonden er nog nog 123 duizend vacatures open, volgens het CBS. Er is dus wel degelijk werk. Maar waar werkgevers nog geen 5 jaar geleden moesten knokken om goed personeel, zijn de rollen nu omgedraaid. Zelfs bij de overheid, waar je vroeger altijd nog wel terecht kon voor een vaste baan en baanzekerheid, is het vacatureaanbod schaarser dan ooit. De komende jaren zullen er door de bezuinigingen tienduizenden banen bij de overheid verdwijnen. Veel gemeenten en ministeries hebben om die reden al maanden vacaturestops.

Het zal in dit weekend zorgen voor hoge bezoekersaantallen in de RAI. ‘Gastheer’ Geert Nab, in het dagelijks leven directeur van vacaturesite Jobnet, verwacht op deze vijftiende carrièrebeurs ongeveer 13.000 bezoekers, zegt hij. „In tijden van crisis is het altijd drukker.”