Gebrselassie (38) beseft dat zijn tijd over is en laat Spelen lopen

Het is definitief: geen Olympische Spelen voor Haile Gebrselassie. De 38-jarige Ethiopische langeafstandsloper heeft laten weten dat hij vorige maand in Tokio zijn laatste marathon heeft gelopen. Hij zal voor ‘Londen’ geen nieuwe poging doen een kwalificatietijd te halen.

„Zijn besluit impliceert dat hij van deelname aan de Olympische Spelen afziet”, bevestigt Gebrselassies manager Jos Hermens vanochtend vanuit Shanghai, waar hij de Chinese olympische trials voor de marathon bijwoont. „Haile erkent dat een tijd onder 2.05,00 uur er voor hem niet meer inzit. Hij heeft zich bij het onvermijdelijke neergelegd.”

En aanwijzing voor de Spelen uit waardering voor zijn imposante carrière wijst Gebrselassie resoluut af. Hermens: „Haile wil jonge, veelbelovende lopers niet in de weg staan.”

Gebrselassie had in Tokio zeker drie minuten sneller moeten lopen om zich onder de drie tijdsnelsten te scharen die de Ethiopische bond naar de Spelen afvaardigt. Zijn teleurstellende 2.08,17 deed hem beseffen dat zijn tijd voorbij is. Een hard gelag voor de loper die in Londen zijn carrière zo graag had willen afsluiten met de gouden medaille op de marathon. Gebrselassie had in de voetsporen willen treden van zijn landgenoot Abebe Bikila, die in 1960 (Rome) en 1964 (Tokio) als eerste Ethiopiër op blote voeten olympisch goud op de marathon won.

Afzien van deelname aan de Spelen betekent niet dat Gebrselassie is gestopt. „Integendeel”, zegt Hermens. „Haile wil doorgaan. Omdat hij nog zo veel plezier aan zijn sport beleeft. Maar hij wil geen druk meer. Haile wil genieten en alleen nog leuke wedstrijden op uitnodiging lopen. ‘Just let me run’, zei hij me.”