Ethiopische aanval zet relatie Eritrea op scherp

De spanningen tussen de Oost-Afrikaanse buurlanden Ethiopië en Eritrea zijn opnieuw opgelaaid nadat Ethiopische soldaten gisteren de grens met hun aartsrivaal overstaken en militaire posten aanvielen. De regering van Ethiopië zei dat de inval nodig was omdat Eritrea militiegroepen traint die aanvallen hebben uitgevoerd in Ethiopië.

Een woordvoerder van de Ethiopische regering, Shimeles Kemal, zei dat de militaire actie deels was ingegeven door recente aanvallen door de Eritrese milities op Europese toeristen in de woestijn in het noorden van Ethiopië. In januari werden vijf Europeanen vermoord; twee Duitse toeristen werden ontvoerd en later vrijgelaten.

Ethiopië en Eritrea waren ooit bevriende landen, maar van 1998 tot 2000 voerden ze een hevige grensoorlog. Het grensgebied is sindsdien zwaarbewapend, met tienduizenden soldaten aan beide kanten. Eritrea, een voormalige kolonie van Italië, werd in 1962 opgeslokt door Ethiopië maar werd na een lange strijd onafhankelijk.

Volgens de Ethiopische regering zijn hun troepen gisteren ongeveer 16 kilometer het Eritrese grondgebied binnengedrongen. De legerposten die ze aanvielen zouden worden gebruikt door de milities met goedkeuring van de overheid van Eritrea.

Kemal, de Ethiopische woordvoerder, zei dat de aanval van gisteren geen „directe militaire confrontatie” tussen de twee landen betreft. Volgens Kemal is een tegenaanval van Eritrea onwaarschijnlijk. Gisteravond berichtten Ethiopische media dat de landen volgende week besprekingen zullen houden.

Het conflict tussen Ethiopië en Eritrea kan internationale gevolgen hebben. Ethiopië is een bondgenoot van de Verenigde Staten, terwijl het internationaal geïsoleerde Eritrea toenadering heeft gezocht tot Iran. Eritrea wordt er van verdacht steun te verlenen aan Al-Shabaab in Somalië, een terreurgroep met banden met Al-Qaeda. (AP)

Grensoorlog Ethiopië en Eritrea laait op