Espresso met Asma al-Assad

The Guardian publiceerde ruim drieduizend uitgelekte mails van de Syrische president Bashar al-Assad, zijn vrouw Asma en de kleine kring om hen heen. De mails laten zien dat Asma al-Assad een doorgewinterde online shopper is.

Foto Reuters/Sana

Fondueset

The Guardian publiceerde ruim drieduizend uitgelekte mails van de Syrische president Bashar al-Assad, zijn vrouw Asma en de kleine kring om hen heen. De mails laten zien dat Asma al-Assad een doorgewinterde online shopper is. ‘Ik heb afgelopen weken voor 15.000 dollar aan kaarsen, kandelaars en tafels gekocht,’ zegt de vrouw van de Syrische president. ‘Maar ook een fondueset.’ Er moet kunnen worden gefonduud tijdens een burgeropstand? ‘Fonduen is altijd een feest,’ zegt Asma al-Assad. ‘Het is natuurlijk niet leuk dat verderop mensen worden doodgeschoten, maar het smaakt er niet minder door.’ Wat voor fondue-types zijn de Assads? ‘Ik zweer bij Emmentaler,’ antwoordt de vrouw van de Syrische president. ‘Maar Bashar is meer van de Gruyère.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘Die kaas stinkt zo erg dat je de lijken niet ruikt.’

Behalve gebruiksvoorwerpen heeft Asma al-Assad ook kunstwerken gekocht. ‘Een prachtig schilderij van Nick Jeffrey,’ vertelt ze. ‘Er staan allemaal kleurrijke vlinders op.’ Vlinders? ‘Bashar wordt er heel rustig van,’ licht de vrouw van de Syrische president toe. ‘Ik denk dat hij stiekem veel liever met een schepnetje door een weiland wil huppelen.’ Klopt het dat ze ook pumps van Christian Louboutin heeft gekocht? ‘Toen ik ze zag,’ zegt Asma al-Assad, ‘wilde ik ze meteen hebben.’ Wat vond haar man? ‘Hij vindt ze heel mooi, hij houdt van hoge hakken,’ antwoordt de vrouw van de Syrische president. ‘Het is alleen nog wachten op een goede gelegenheid om ze aan te doen.’