‘Duizenden onnodige asbestdoden door halfslachtig beleid’

Asbest wordt verwijderd op de ss Rotterdam. Foto NRC / Vincent Mentzel

Nalatigheid van de overheid zorgt ervoor dat veel meer mensen overlijden aan de gevolgen van blootstelling aan asbest dan noodzakelijk. Zeker tienduizend mensen zijn gestorven door het kankerverwekkende materiaal, maar die groep wordt waarschijnlijk nog twee keer zo groot. Dat stelt Robert Frank Ruers in zijn proefschrift over asbest, meldt persbureau Novum.

Als letselschadeadvocaat en Eerste Kamerlid voor de SP strijdt Ruers al langer voor een hardere aanpak van asbest. Hij pleit voor aanpassing van de wet waardoor mensen met terugwerkende kracht een schadevergoeding kunnen eisen. Ook wil hij dat de overheid excuses aanbiedt aan alle slachtoffers en hun nabestaanden.

Aan dagblad Trouw laat Ruers weten dat hij wil kijken of de staat civiel- of strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Ruers:

“Het is een grondwettelijke taak van de overheid om de volksgezondheid te beschermen. In het asbestdossier is de overheid ronduit laks geweest.”

Volgens Ruers was al lang bekend dat asbest schadelijk was voordat maatregelen werden genomen om het gebruik tegen te gaan. Asbest is sinds 1993 verboden.