Dramaserie Luck stopt na dood paard

Een gevallen paard doet een hele serie struikelen. De Amerikaanse betaalzender HBO maakte gisteren bekend te stoppen met de dramaserie Luck, nadat voor de derde keer een paard op de set was overleden. De serie over paardenrennen en gokkers werd sinds januari uitgezonden door HBO. Ook in Nederland is HBO sinds februari tegen betaling te zien. In Luck speelt filmveteraan Dustin Hoffman de rol van een crimineel die een veelbelovend Iers renpaard koopt.

„We hebben altijd de hoogste veiligheidsstandaard gebruikt”, aldus de producenten van de serie in een verklaring, „hoger dan in welke paardenrace dan ook. Maar ongelukken gebeuren helaas. Het is onmogelijk te garanderen dat dat in de toekomst niet weer gebeurt”.

Het paard overleed eerder deze week tijdens de opnames voor het tweede seizoen van Luck. Een vertegenwoordiger van de American Humane Association (AHA), die toezicht houdt op het welzijn van dieren tijdens opnames, vertelde aan Reuters dat het paard na een veterinair onderzoek werd teruggebracht naar zijn stal, toen het viel en een hoofdwond opliep. Het dier moest worden afgemaakt.

In 2010 en 2011 raakten twee paarden tijdens opnamen van races zo ernstig gewond, dat men ze moest laten inslapen. De AHA liet toen de claim ‘no animals were harmed’ verwijderen van de aftiteling van de desbetreffende afleveringen.

Critici prezen de serie, met name de rol van Hoffman, maar de kijkcijfers in Amerika vielen tegen: minder dan een miljoen kijkers zagen in januari de eerste aflevering. HBO Nederland geeft geen kijkcijfers.