Dit zijn de belangrijkste klussen voor Diederik Samsom

Diederik Samsom tijdens een fractievoorzittersdebat in de Meervaart in Amsterdam. Foto NRC / Olivier Middendorp

Wat zijn de belangrijkste klussen waar de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom zich op moet storten? De politieke redactie van NRC zette de vier belangrijkste op een rijtje.

1 Oppositie voeren als Roemer

Samsom moet oppositie voeren zoals SP-leider Emile Roemer en D66-leider Alexander Pechtold dat doen. Pakkende oneliners bedenken die in één beeld duidelijk maken waar de PvdA voor staat. Door het eeuwige optimisme van premier Mark Rutte breken. De aanvallen van PVV-leider Geert Wilders afslaan. Doel: de mantel van oppositieleider overnemen.

2 Met een goed verhaal komen

Hij moet een goed verhaal bedenken waardoor ook de Henken en Ingrids van Wilders weer interesse krijgen in de PvdA. Dat verhaal ook wereldkundig weten te maken, door bijvoorbeeld zoveel goede plannen te bedenken dat praatprogramma’s en kranten je wel móéten interviewen. De gratis zendtijd die deze interne verkiezingen opleverden, komt namelijk niet meer terug. En de kiezers van de SP ervan overtuigen dat een maatschappij naar sociaal-democratisch model alleen dichterbij komt met de PvdA aan de macht.

3 Beeld bedrijfspoedel kabinet wegnemen

Samsom moet een slimme manier vinden om te voorkomen dat de PvdA zich laat meeslepen in de maalstroom van de eurocrisis. Dat lukt de PvdA tot nu toe slecht, waardoor de perceptie blijft bestaan – ‘bedrijfspoedel’ – dat de PvdA dit kabinet de hand boven het hoofd houdt. Dat verwijt willen PvdA’ers dolgraag kunnen tegenspreken.

http://www.youtube.com/watch?v=DLYPXm9ZOqk

4 Niet als tussenpaus de geschiedenis ingaan

Hij moet er voor zorgen dat het kabinet valt, maar niet voordat hij voldoende gezag heeft opgebouwd om door de leden ook als lijsttrekker te worden gekozen.