Disco moet allochtoon toelaten

De discotheek De Kazerne in Dordrecht is een populaire uitgaansgelegenheid. Rottig dus als je met een stel vrienden gaat stappen, en je komt er niet in. Dat overkwam opvallend vaak jongens met een donker uiterlijk. De reden: ‘Je hebt geen pasje’. Of: ‘Je bent geen vaste klant’.

Discriminatie bij de deur van discotheken komt vaker voor, maar is lastig te bewijzen. Anti-discriminatiebureau Radar besloot vorig jaar zomer het deurbeleid van De Kazerne te testen. Zij stuurden jongens van Somalische, Marokkaanse en Nederlandse afkomst naar De Kazerne. De allochtone jongens waren van dezelfde leeftijd en even netjes gekleed als de autochtone jongens. Maar ze kwamen er niet in.

De uitbater van De Kazerne zei later in een gesprek over zijn deurbeleid, met Radar en de politie, dat hij graag een afspiegeling van de samenleving in zijn zaak ziet. Dus: maximaal 11 procent niet-westerse allochtonen. Hij zei ook dat hij zijn deurbeleid zou aanpassen.

Radar deed de test in november nogmaals maar kwam tot hetzelfde resultaat. Allochtone jongens kwamen nog steeds niet binnen.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde gisteren op basis van die test dat het deurbeleid van De Kazerne onderscheid maakt op grond van ras. En dat is verboden. De uitspraken van de commissie zijn niet bindend.