Diederik Samsom nieuwe politiek leider Partij van de Arbeid

Nederland, Amsterdam, 05-03-2012. Debat tussen de 5 kandidaten (Lutz, Jacobi, Diederik Samson, Martijn van dam, Nehabat Albayrak en Ronald Plasterk) voor het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Meervaart in Amsterdam. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam, 05-03-2012. Debat tussen de 5 kandidaten (Lutz, Jacobi, Diederik Samson, Martijn van dam, Nehabat Albayrak en Ronald Plasterk) voor het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Meervaart in Amsterdam. Foto: Olivier Middendorp Diederik Samsom tijdens een fractievoorzittersdebat in de Meervaart in Amsterdam. Foto NRC / Olivier Middendorp

Diederik Samsom is met 54 procent van de stemmen in eerste ronde gekozen tot de nieuwe leider van de Partij van de Arbeid. De uitslag van de ledenraadpleging werd zojuist bekend gemaakt op een persconferentie in de Rode Hoed in Amsterdam.

Ronald Plasterk werd tweede met 31,6 procent van de stemmen, Nebahat Albayrak kreeg 8,2 procent, Martijn van Dam 3,9 procent en Lutz Jacobi 2,3 procent. De opkomst van de leden was met 68,6 procent een record, zo deelde partijvoorzitter Hans Spekman mee.

Samsom:

“Voor u staat een dankbaar, trots en een strijdbaar leider van de Partij van de Arbeid, beoogd leider moet ik toevoegen, want morgen wordt de uitslag op het partijcongres bekrachtigd.”

De partij moet “links van het midden” staan, want daar hoort ‘ie, aldus Samsom. “We zijn één volkspartij.” Oppositie voeren tegen het kabinet-Rutte ziet Samsom als zijn “belangrijkste eerste, tweede en derde taak”. Voorts zei hij de ambitie te hebben “om de Partij van de Arbeid de grootste partij van Nederland te maken”.

Bekijk hier de volledige overwinningstoespraak van Samsom.

‘Met Samsom komen er strubbelingen in de fractie’

Freek Staps, plaatsvervangend chef van de politieke redactie van NRC, in een reactie:

“Volgens Samsom is het helemaal niet onduidelijk waar de PvdA voor staat, maar hebben ze hém nodig om dat verhaal te vertellen. Samsom wil duidelijk de oud-kiezers bij de SP en de PVV terughalen. Hij wil een echte brede volkspartij. Hij gaat daarbij snoeihard voor de winst. Hij zegt: we kunnen weer de grootste partij worden.

Samsom is iemand die aanjaagt, die aanwezig is en uitgesproken. Hij zal de verschillen met andere partijen willen aangeven. Verder is hij stevig in zijn leiderschap. Het is daarom aannemelijk dat er binnen de fractie flinke strubbelingen gaan plaatsvinden. Maar dat zal hij niet erg vinden. Cohen was van de tegenovergestelde school.”

‘Slecht nieuws voor de coalitie

Volgens Staps gaat de coalitie het moeilijker krijgen met Samsom als fractieleider:

“Dit is slecht nieuws voor de coalitie. Samsom is een goede debater, niet bang voor confrontaties en hij heeft een ontzettend groot mandaat gekregen van de PvdA-leden. Hij zal zich gesterkt voelen om er vol in te gaan en dat zal de coalitie gaan voelen.”

NRC-politiek redacteur Erik van der Walle over Samsoms benoeming:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle SP ziet met Samsom de PvdA dichterbij komen, terwijl D66 juist meer ruimte krijgt. Zo lijkt het nu tenminste.

Reacties uit de politiek

GroenLinks-leider Jolande Sap:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Hartelijke felicitaties @diederiksamsom. Ik wens je veel succes. Met je achtergrond heeft GroenLinks er een groene bondgenoot bij 1/2
Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Er is hoop te doen voor een groener, socialer en progressiever Nederland. Ik kijk uit naar een goede samenwerking! 2/2

PvdA-wethouder en oud-Kamerlid Adri Duivesteijn:

Twitter avatar adriduivesteijn Adri Duivesteijn Gefeliciteerd @diederiksamsom met het leiderschap. Op naar een progressief kabinet.

Oud-partijvoorzitter van de PvdA, Michiel van Hulten:

Twitter avatar PlaceLuxEU Michiel van Hulten New NL Labour leader @diederiksamsom is leftwing and pragmatically pro-European. #pvda

De strijd om het leiderschap ging tussen de Kamerleden Ronald Plasterk, Diederik Samsom, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi. De kandidaten gingen de afgelopen weken vijf keer met elkaar in debat. PvdA-leden konden tot en met afgelopen woensdag een week lang hun stem uitbrengen op de vijf kandidaten per email of post.

De leden konden stemmen via het zogenoemde ‘alternative vote’-systeem, waarbij de kandidaten in volgorde van voorkeur - dus van 1 tot en met 5 - werden geplaatst. Als er na de eerste telling van de stemmen geen enkele kandidaat een absolute meerderheid behaalt, wordt dit proces net zo lang herhaald totdat er een kandidaat uitkomt met meer dan de helft van de stemmen.

De uitslag wordt morgen formeel bekrachtigd door de leden op een spoedcongres in Rotterdam.

‘Aan een nieuwe Obama denkt niemand meer’

NRC-politiek redacteur Derk Stokmans denkt dat de nieuwe leider een betere start zal hebben dan Cohen destijds:

“De situatie is niet geheel vergelijkbaar. De nieuwe leider is, anders dan Cohen, niet geparachuteerd door zijn voorganger en heeft wél ervaring met hoe ruig het er in de Tweede Kamer tegenwoordig aan toe gaat. En het is prettig te beginnen met een mandaat van de PvdA-leden op zak. Ook zijn de verwachtingen minder hooggespannen. Aan een nieuwe Barack Obama denkt niemand meer.

‘De nieuwe leider krijgt ook kans warm te lopen in Kamerdebatten, zonder het direct onder de hitte van de studiolampen te moeten opnemen tegen debatmeesters als Mark Rutte en Geert Wilders in een nationale verkiezingscampagne. Een andere opsteker: oppositievoeren tegen dit kabinet wordt steeds makkelijker naarmate de lijst bezuinigingen langer wordt en de regeervermoeidheid bij VVD, CDA en PVV toeneemt.”

De vier verliezers moeten zich ondergeschikt maken aan de concurrent

Toch zal de herstart ook niet geheel probleemloos zijn, denkt Stokmans:

“De vier verliezers moeten hun plek in de fractie hervinden, en zich ondergeschikt maken aan de concurrent. Als zij zich niet in dat lot schikken, kan de trots over het openlijke debat in de partij snel omslaan in interne ruzies. Het schrikbeeld is natuurlijk de manier waarop Rita Verdonk haar nederlaag tegen Mark Rutte om het leiderschap van de VVD verwerkte.”


Lees hier wat de belangrijkste klussen zijn voor Diederik Samsom.