Den Haag gaat noodopvang bieden aan mensenrechtenactivisten

Mensenrechtenactivisten zonder verblijfsvergunning kunnen tijdelijk noodopvang krijgen in Den Haag. Foto NRC / Vincent Mentzel

Den Haag gaat mensenrechtenactivisten zonder verblijfsvergunning tijdelijk noodopvang bieden. Een plan van D66 en GroenLinks daarover is gisteravond aangenomen in de Haagse gemeenteraad. Het is de bedoeling dat na Den Haag in Europa meerdere zogenoemde Shelter City’s komen. Dat meldt persbureau Novum.

Activisten die in eigen land in gevaar komen door hun werkzaamheden, kunnen drie tot zes maanden verblijven in Den Haag. Daarvoor krijgen ze een noodvisum van de IND. Tijdens die periode in de luwte kunnen ze cursussen volgen. Daarna moeten ze terugkeren naar hun land van herkomst.

GroenLinks-raadslid Inge Vianen vindt Den Haag geschikt om de eerste Shelter City te zijn. Vianen:

“Mensen die de moed hebben om in hun eigen land op te komen voor onrecht en onderdrukking hebben soms extra bescherming nodig. Den Haag is als internationale stad van recht en vrede de aangewezen stad om zich op te werpen als Shelter City.”