Dat AZ is lekker bezig

De club gaat verder in de Europa League, na een spectaculair duel tegen Udinese.

Udinese's Antonio Di Natale (C) scores a penalty during the UEFA Europe League round of 8 second leg football match between Udinese and AZ Alkmaar at Friuli Stadium on March 15, 2012 in Udine. AFP PHOTO / SIMONE FERRARO AFP

Redacteur Voetbal

Rotterdam. AZ moest het op de eerste twee minuten na de hele avond met een man minder doen tegen Udinese. De fitte ploeg uit Alkmaar had echter de durf te voetballen in Udine, verloor met ‘slechts’ 2-1 en beloonde zichzelf na de 2-0 overwinning van vorige week met een plek in de kwartfinales van de Europa League, waarvoor vandaag de loting is.

De return begon voor AZ zo dramatisch in Stadio Friuli. Verdediger Nick Viergever greep aanvaller Antonio Floro Flores even vast. De Italiaan voelde de arm in zijn rug en ging dankbaar naar het gras. Scheidsrechter Milorad Mazic kende meteen een strafschop toe en stuurde Viergever van het veld. Antonio Di Natale, tweevoudig Italiaans topscorer, scoorde.

Nog voordat trainer Gertjan Verbeek het tiental van AZ goed en wel had hergegroepeerd – hij wisselde buitenspeler Roy Beerens voor verdediger Ragnar Klavan – sloeg Udinese opnieuw toe. Di Natale sloop bij een schitterende aanval uit de rug van zijn nieuwe bewaker en maakte van dichtbij zijn tweede. De wedstrijd was toen slechts een kwartier oud.

Udinese leek te denken dat het zich eenvoudig naar het doel van Esteban kon combineren, maar vergat dat AZ ook in ondertal een doelpunt zou kunnen maken. Na een half uur zette Simon Poulsen voor, stapte Adam Maher over de bal en schoot Erik Falkenburg raak na een schijnbeweging. Verbeek stond verbijsterd langs de zijlijn.

In het kwartier dat volgde was het opgeleefde AZ zowaar beter dan Udinese, dat werd verrast door het moedige positiespel van de koploper in de eredivisie. Verbeek instrueerde zijn ploeg ver van het eigen strafschopgebied te spelen, in plaats van zich te laten terugdringen. De thuisploeg had niet verwacht nog druk te moeten zetten en kreeg geen kans meer.

Francesco Guidolin, vorig seizoen trainer van het jaar in de Serie A, zette Udinese in de rust aan tot een tweede offensief. Maar zijn spelers zochten te geforceerd naar het gouden rechterbeen van Di Natale en aasden te nadrukkelijk op een tweede strafschop. Die kwam er wel, maar dan voor AZ. Rasmus Elm miste, waarna een voor beide ploegen slopend laatste half uur volgde, waarin AZ knap overeind bleef.